Vlaardinger gepakt na bommelding bij ExxonMobil

De politie heeft een 29-jarige Vlaardinger aangehouden die ervan wordt verdacht een valse bommelding te hebben gedaan bij ExxonMobil in Rotterdam Pernis. De politie sluit uit dat de bommelding een ,,terroristische achtergrond'' heeft.

De man uit Vlaardingen is vannacht aangehouden. ExxonMobil ontving de bommelding gistermiddag via e-mail. Onbekenden lieten daarin weten dat er woensdagochtend van afstand explosieven op het terrein tot ontploffing zouden worden gebracht.

Het bedrijf nam het bericht serieus en legde het werk stil. ,,Hier liggen helemaal geen gevaarlijke stoffen, maar we wilden voor onze werknemers en de omgeving geen enkel risico nemen'', aldus een woordvoerder. Vanmorgen is de fabriek van ExxonMobil weer in bedrijf genomen.

De politie onderzocht het terrein dinsdag urenlang met speciale eenheden, maar vond niets, zo maakte een woordvoerder van het bedrijf woensdag bekend.

De smeermiddelenfabriek, waar steeds ongeveer vijftig mensen in ploegendienst werken, zou normaal om tien uur dinsdagavond sluiten en woensdagochtend om zes uur weer in bedrijf worden genomen.

Omdat het werk maar enkele uren stillag, valt de economische schade mee, verwacht de zegsman. ,,Dit kunnen we wel weer opvangen. Voor het middaguur draaien we weer.''

Het bedrijf heeft aangifte gedaan bij de politie. In het mailtje zeiden de afzenders te zijn ,,gestuurd door Bin Laden''. Zij zouden ExxonMobil hebben uitgekozen omdat het een Amerikaans bedrijf is.

De Vlaardinger werd bij zijn woning aangehouden. De politie kan niets zeggen over de motieven van de verdachte. ,,Een terroristische achtergrond kan echter worden uitgesloten.''