Uitstel beursgang Britse zakenbank

Cazenove, de oudste onafhankelijke zakenbank van Londen, heeft zijn beursgang voor onbepaalde tijd uitgesteld met een beroep op het slechte financiële klimaat. De bank deed de aankondiging gisteren nadat de FTSE 100, de belangrijkste Londense beursindicator, na een recorddaling van elf dagen achtereen licht bijtrok. Cazenove-voorzitter David Mayhew zei teleurgesteld te zijn dat de twee jaar geleden aangekondigde beursgang per april van dit jaar was mislukt, maar sprak de hoop uit alsnog een notering te kunnen vragen ,,als de marktomstandigheden verbeteren'.

Analisten betwijfelen of dat er binnenkort van komt. Kapitaal werven op de open markt lijkt nu minder noodzakelijk. Cazenove, een vennootschap met 1.100 personeelsleden die samen negentig procent van het bedrijf bezitten, heeft van externe financiers 100 miljoen pond (160 miljoen euro) extra weten te krijgen. In april vorig jaar gaf de met aristocraten bevolkte huisbankier van de Britse vorstin zijn 80-jarige maatschapsstatus op.

Een tweede reden voor de beursgang – met een notering is het makkelijker om goed personeel te werven – lijkt in het huidige klimaat minder urgent. Bij alle zakenbanken regent het ontslagen door het gebrek aan overnames en fusies. Cazenove ontsloeg in november nog 90 man.

Sommige bankiers, vandaag anoniem aangehaald in de Financial Times, zijn kritisch over Cazenove's besluit. Ze leggen een verband met matig geslaagde beursgangen die Cazenove het afgelopen jaar heeft begeleid. ,,Als ze hun klanten niet [met succes] naar de beurs kunnen brengen, kunnen ze het ook niet met zichzelf', aldus een van hen. Cazenove noteerde vorig jaar voor het eerst een verlies: ruim 20 miljoen pond.