`Trek opties af van winst'

Nederlandse ondernemingen moeten de werkelijke kosten van hun optieregelingen voor managers en medewerkers van hun winst aftrekken. Dat heeft de regelgever voor de Nederlandse boekhoudnormen, de Raad voor de Jaarverslaggeving, unaniem besloten.

,,Dit is een onvermijdelijke ontwikkeling'', zegt voorzitter M. Hoogendoorn van de raad, waarin het bedrijfsleven, de vakbeweging, financiële analisten en de controlerende accountants zijn vertegenwoordigd.

Opties zijn kooprechten op aandelen. Als de beurskoers boven de optieprijs stijgt, wordt het profijtelijk om het kooprecht uit te oefenen en het verschil tussen die twee te incasseren.

In 2001 hielden Nederlandse ondernemingen een bedrag van zeker 900 miljoen euro buiten de winst door opties niet als kosten te boeken, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van deze krant.

De huidige (inter)nationale situatie, waarin bedrijven opties buiten de winst houden, heeft tot felle kritiek geleid na verscheidene bedrijfsdebacles in de Verenigde Staten en Europa. Beleggers voelden zich misleid door concerns als Worldcom en Enron, waar de bedrijfstop op grote schaal opties te gelde maakten, terwijl aandeelhouders na het bankroet de waarde van hun beleggingen zagen verdampen.

De raad steunt met zijn besluit het standpunt van de internationale adviesraad voor boekhoudnormen, de IASB, die vooral invloedrijk is in Europa. De Nederlandse Raad wil echter pas definitief akkoord gaan met `opties zijn kosten' als de Amerikanse bedrijven daartoe ook verplicht worden door hun regelgever. ,,Alle ondernemingen moeten dezelfde kant op'', zegt Hoogendoorn, ,,anders leiden de verschillen tussen de Verenigde Staten en Europa tot permanente winstverschillen''.

In het Amerikaanse bedrijfsleven heeft de discussie felle reacties opgeroepen, zegt Hoogendoorn. ,,Geen enkel onderwerp is daar zo controversieel als dit. Het is tot in het Congres toe besproken. En dat overkomt boekhoudkundige onderwerpen niet zo vaak.''

Amerikaanse bedrijven als Coca-Cola, General Electric en de financiële bedrijfstak hebben inmiddels aangekondigd hun opties vrijwillig als kostenpost in hun resultaten te verwerken.

    • Menno Tamminga