Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de vertragingen in het proces tegen Volkert van der G., de verdachte van de moord op Pim Fortuyn. Tevens een reportage over het dorpje Stellendam, dat tijdens de watersnoodramp in 1953 zwaar werd getroffen. Ned.2, 17.30-18.43u.

De achtste dag. Onder meer een portret van de speechschrijver van VVD-lijsttrekker Gerrit Zalm, de fractievoorzitter van de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad Frits Huffnagel. Ned.3, 20.02-20.30u.

Netwerk. Portret van de Tsjechische president Václav Havel, die op 2 februari het ambt neerlegt. Verder Annemarie Jorritsma en Tineke Netelenbos over hun afscheid van de Tweede Kamer. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Reportage over misstanden in de gezondheidszorg en aandacht voor de State of the Union van president Bush. In de studio verklaart demissionair minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer de Nederlandse opstelling. Ned.3, 22.20-23.15u.

Installatie nieuwe Kamerleden. Rechtstreeks verslag van de installatie van de nieuwe leden van de Tweede Kamer. Tijdens de eerste zitting van de nieuwe Tweede Kamer vindt ook de kandidaatstelling voor het nieuwe voorzitterschap van de Kamer plaats. Morgen, Ned.2, 13.00-16.00u.

DOCUMENTAIRES

Kaap de goede hoop: Ondanks alles. Portretten van Anke Vochteloo en Hugo Heymans. De eerste is door een neurologische ziekte van een actieve vrouw in een zwaar gehandicapte veranderd, de tweede zet zich als hoofd van het Emma Kinderziekenhuis AMC in voor het leven van chronisch zieke kinderen. Ook met snowboardster Bibian Mentel die door een tumor een deel van haar onderbeen moet missen. Ned.3, 21.30-22.00 uur

Belgrado-Bar, een reisverhaal. Over twee conducteurs op de spoorweg tussen Belgrado (Servië) en Bar (Montenegro) en hun discussies over de toekomst van Montenegro. Ned.1, 22.50-23.48u.

Lang leve... het ouderlijk huis. Over volwassen mannen die nog altijd bij hun moeder wonen. Over de onmogelijkheid om levenslange banden te verbreken en de angst om een onbekende nieuwe wereld in te stappen. Ned.3, 23.15-24.00u.

KUNST

Het uur van de wolf: Van Zandstraat naar Kurhaus – Louis Davids. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.30-21.30u.

FILM

Iron Eagle (Sidney J. Furie, 1986, VS). Onnozel en reactionair mengsel van Rambo en Top Gun, waarin wraak wordt genomen op de arrestatie van een Amerikaanse piloot in het Midden-Oosten. V8, 20.30-22.40u., met reclame.

Murder in Mind (Andy Morahan, 1997, VS). Psychologische thriller. Therapeut legt via hypnose het onderbewustzijn van een van moord verdachte vrouw bloot. RTL5, 23.30-1.00u., met reclame.

. Marvin's Room (Jerry Zaks, 1996, VS). Familiedrama met therapeutische momenten volgt de vete tussen twee zussen.

Volgens beproefd Hollywood-recept is het verhaal opgebouwd in tegenstellingen: de blonde Meryl Streep tegenover de donkere Diane Keaton, eigenbelang tegenover zorgzaamheid, Ohio tegenover Florida. Met Robert De Niro als dokter en Leonardo DiCaprio als de rebelse tiener. BBC1, 0.20-2.00u.

Kira's Reason – A Love Story / En Krlighedshistorie (Ole Christian Madsen, 2000, Denemarken). 21ste Dogma-film volgt een vrouw die net uit een psychiatrische inrichting is ontslagen en maar moeilijk kan aarden in de maatschappij. Ook vermoedt ze dat haar man een affaire heeft. Ned.3, 0.20-1.48u.

RADIO

Kunststof. Componist Douwe Eisenga praat over zijn requiem, dat hij schreef ter herdenking van de watersnoodramp in 1953. Hij gebruikte hiervoor teksten van een Engelse soldaat die vijftig jaar geleden hielp bij de reddingswerkzaamheden in Zeeland. Radio 1, 19.04-20.00u.

Jazz op 4 special. Rechtstreekse uitzending van de uitreiking van de VPRO/Boy Edgar Prijs 2002 aan bassist, componist en bandleider Tony Overwater. Met diverse optredens en als speciale gast Anouk. Radio 4, 20.02-24.00u.

De avonden. Na het uitzicht van illustrator Teun Berserik in Den Haag een gesprek met de historica Mira van Kuijeren over de invloed van culturen op allochtonen. Verder vertelt dichter Hans Tentije aan de vooravond van de landelijke gedichtendag over zijn bundel Wat het licht doet. 747AM, 22.02-24.00u.