Sticky toffee muffin

Als je kindertjes een plezier wilt doen met een lekker toetje dat ook nog eens snel gemaakt is, dan is dit het wel. Het zijn de woorden van een jonge moeder, die graag kookt en geen kant-en-klaar-diner opwarmt. Integendeel, zij schuift dit toetje in de oven nadat zij haar roastbeef eruit heeft gehaald. Zo benut zij de warmte van haar oven optimaal. Dit recept kreeg zij van een vriendin die in Engeland woont, een baan heeft en drie koters aan haar rok heeft hangen als ze thuiskomt. Met dergelijke supersnelle toetjes in haar repertoire kan ieder in ons land met opgeheven hoofd het Danone-schap in de supermarkt voorbijlopen. Warm, zoet en plakkerig, wat is er lekkerder voor de kindermond. Bereiding: Klop boter en suiker met een mixer tot een romig mengsel. Klop er vervolgens een voor een de eieren door en tot slot bij kleine beetjes tegelijk het zelfrijzend bakmeel. Vet 6-8 muffin-vormpjes dun met boter in en vul ze voor driekwart met het beslag. Zet de vormpjes 20 minuten in het midden van een voorverwarmde (180° C) oven, of tot de `muffins' gaar en gerezen zijn; ze moeten veerkrachtig aanvoelen onder de druk van de duim. Maak de toffeesaus vlak voor het serveren. Verwarm boter en slagroom in een pan op vrij laag vuur tot de boter is gesmolten. Roer er dan de suiker door tot deze is gesmolten en klop het mengsel tot slot 1 minuut tot de saus dik is. Los de warme muffins uit hun vormpjes en verdeel ze over bordjes. Giet de warme toffeesaus over de muffins en geef er apart crème fraîche bij.

    • Florine Boucher