Sony boekt historisch hoge winst

Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft de grootste kwartaalwinst uit zijn geschiedenis geboekt. Dat kwam vooral door kassuccessen bij films en de waardevermindering van de yen ten opzichte van de euro.

Dat heeft Sony vandaag nabeurs bekendgemaakt. De nettowinst steeg in het derde kwartaal van zijn boekjaar, dat loopt van 1 april tot 1 april, met bijna 100 procent tot 125,4 miljard yen (976 miljoen euro). De kwartaalomzet steeg met 1,2 procent licht tot eveneeens een record van 2.307 miljard yen (17,9 miljard euro).

Bij de divisie `Films' boekte Sony kassuccessen in bioscopen met Spider-Man en Men in Black II en met daarvan afgeleide `home movies' voor huiselijk gebruik, waardoor zowel de omzet als het operationele inkomen van deze divisie aanzienlijk toenam tot records voor een derde kwartaal. De divisieomzet steeg met 61,9 procent tot 256 miljard yen (1,99 miljard euro). De winst steeg van 0,3 miljard yen een jaar geleden tot 31,7 miljard yen (24 miljoen euro) nu.

Bij `Elektronica', veruit de grootste divisie die componenten, halfgeleiders en audio-visuele producten maakt, daalde de omzet met 4,6 procent tot 1.468 miljard yen (11 miljard euro). Maar Sony wist zijn operationale winst door bezuinigingen en een gunstige koers van de yen ten opzichte van de euro toch op te voeren met 14,1 procent tot 82,1 miljard yen (63,9 miljoen euro).

Bij de divisie `Spellen' steeg de operationele winst met 7,9 procent tot 71,7 miljard yen (55,8 miljoen euro), eveneens dankzij de gunstige yenkoers ten opzichte van de euro, en door bezuinigingen en méér verkoop van software. De omzet nam met 0,3 procent toe tot 384,1 miljard yen (2,98 miljard euro).

Bij de divisie `Muziek' ten slotte daalde de omzet met 3,3 procent tot 199 miljard yen (1,54 miljard euro) en de operationele winst verminderde met 9,5 procent tot 20,9 miljard yen (163 miljoen euro).

Het totale operationele inkomen van Sony steeg vergeleken met een jaar geleden met 25,8 procent tot 199,5 miljard yen (1,55 miljard euro). Op zijn joint-venture voor mobieltjes met de Zweedse telecomgigant Ericsson slonk het verlies.

Concurrent Samsung uit Zuid-Korea maakte onlangs bekend in hetzelfde kwartaal zijn nettowinst verviervoudigd te hebben tot 1,2 miljard euro en zijn omzet met 26 procent verbeterd tot 8,4 miljard euro.

Sony verwacht dat zijn vierde kwartaal een lastig kwartaal zal worden wegens wereldwijde onzekerheid op de markten.