SOLE

In de blanke, Amerikaanse hiphop-underground doen ze niet alles anders dan de echt grote rappers. Zo had El-P, voorman van het Def Jux-label, al eens een flinke verbale aanvaring met Sole, een van de meest getalenteerde vertegenwoordigers van de scene rond het label Anticon. Waarover het ging zullen de direct betrokkenen ook niet meer precies weten, maar feit is dat Sole op zijn tweede cd Selling Live Water bepaald niet achterblijft bij de concurrentie.

Een zinsnede als ,,I didn't vote; now I'm rolling with the commies, but I never took lessons from no hiphop-nazis'', waarmee het titelnummer opent, zegt al iets over de scherpe manier waarop Sole naar de buitenwereld kijkt.

Zijn observaties, verwoord in een meedogenloze flow, krijgen gezelschap van de nogal donker uitgevallen productiemethodes van labelgenoot Alias (in de meerderheid van de nummers althans), waarin af en toe zelfs het dwingende karakter van de beat opgeheven wordt. Alsof het hele geluidenstaketsel elk moment in elkaar kan donderen.

De indringende luisterervaring die dat oplevert, is genoeg rechtvaardiging voor een plaat als Selling Live Water.

Sole: Selling Live Water (Anticon abr0026cd) distr. Konkurrent

    • Jacob Haagsma