Sharons Likud wint in Israël

De Likud- partij van de Israëlische premier Ariel Sharon heeft zoals verwacht zeer grote winst geboekt bij de gisteren gehouden parlementsverkiezingen. Sharon riep andere partijen meteen op met hem een regering van nationale eenheid te vormen om de Palestijnse opstand, de economische crisis en de verwachte oorlog in Irak het hoofd te bieden. ,,Dit is niet een tijd om feest te vieren'', zei hij tot zijn zingende aanhang, ,,maar om alle krachten te verenigen om een werkelijke overwinning, die op het terrorisme, te behalen''.

Sharon vreest dat hij met een smalle coalitie van (extreem)rechtse en ultraorthodoxe partijen, die in de Palestijnse kwestie een veel hardere lijn voorstaan, in aanvaring zal komen met zijn Amerikaanse bondgenoten. De sociaal-democratische Arbeidspartij van Amram Mitzna wees zijn oproep echter af, zoals al in de campagne aangekondigd, ondanks haar zwaarste verkiezingsnederlaag ooit. De zegevierende Shinuipartij van Tommy Lapid maakte daarentegen een zwenking met de mededeling in een nationale noodsituatie toe te treden tot een regering met ultraorthodoxe partijen. Lapid had dat in zijn campagne juist uitgesloten.

Likud komt volgens de officieuze uitslag van 19 op 37 zetels in het parlement. De Arbeidspartij verloor zes zetels en kwam uit op 19. De seculiere, centrumrechtse Shinuipartij veroverde 15 zetels, een winst van negen. Ook de ultraorthodoxe Shaspartij leed een gevoelig verlies. Zij verloor zes van haar 17 parlementszetels. De linkse Burgerrechtenpartij raakte vier van haar tien zetels kwijt én haar leider, Yossi Sarid, die opstapte. De opkomst was met 68,5 procent naar Israëlische begrippen laag.

De Palestijnen reageerden somber op de verkiezingsuitslag. De Palestijnse minister van Informatie, Yasser Abed Rabbo, zei dat de Israëliërs ,,een historische fout'' hebben gemaakt die alle partijen zullen betreuren. Abdel-Aziz al-Rantissi, een leider van Hamas, de moslimextremistische groep achter veel van de zelfmoordaanslagen, voorzag een Israëlische escalatie en beloofde dat Hamas de strijd voortzet.

analyse pagina 4