Schorsing wielrenner Hamburger opgeheven

De levenslange schorsing van wielrenner Bo Hamburger voor de nationale ploeg van Denemarken is gisteren door de Deense sportfederatie opgeheven. Hamburger werd na de Belgische semiklassieker Waalse Pijl in april 2001 de eerste coureur die positief werd bevonden op een nieuwe urinetest die het verboden eiwithormoon epo kan opsporen.

Naar aanleiding van de positieve test van drie jaar geleden kreeg Hamburger door de nationale wielerfederatie van Denemarken een levenslang startverbod opgelegd voor wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. De specialist in eendaagse wedstrijden en kleinere rittenkoersen werd door zijn Deense sponsor CSE destijds op staande voet ontslagen. Ploegleider Bjarne Riis, die als Tourwinnaar van 1996 ook vaak in verband met het gebruik van epo werd gebracht, wilde niet met zijn `besmette' landgenoot verder.

De Deense sportfederatie verklaarde gisteren dat de straf van de nationale wielerbond ongeldig is. De overkoepelende federatie baseert zich daarbij op procedurefouten bij de tegenanalyse van de urinetest. De A-staal was positief, maar een van de twee B-stalen was negatief. De waarde van dit monster bleef net onder het destijds toegestane maximum.

Voor de Deense wielerbond waren deze afwijkende uitslagen ook reden Hamburger vrij te spreken. Maar in september 2001 maakte de voorzitter van de Deense wielerbond bekend dat de renner niet meer voor zijn land mag uitkomen. Hamburger had volgens hem gehandeld in strijd met het antidopingmanifest, dat hij mede ondertekend heeft. ,,Het antidopingcomité heeft hem vrijgesproken om juridische redenen, maar niet voor het gebruik van doping'', verklaarde de voorzitter toen.

Ook de internationale wielrenunie UCI ging destijds tegen de vrijspraak van Hamburger in beroep bij het sporttribunaal TAS. De UCI werd in het ongelijk gesteld, hoewel TAS de nieuwe opsporingsmethode naar epo van de mondiale wielerbond wel goedkeurde.

Hamburger was tijdens zijn twaalfjarige profloopbaan één dag drager van de gele trui in de Tour de France. In 1998 vierde hij zijn sportieve hoogtepunt met een zege in de Waalse Pijl. In 1997 eindigde hij net achter de Fransman Laurent Brochard en vlak voor de Nederlander Leon van Bon als tweede bij het wereldkampioenschap in San Sebastian. Hamburger debuteerde als prof bij de Nederlandse ploeg TVM. Hij rijdt sinds vorig jaar voor de Italiaanse ploeg Alessio.