Salma Hayek

De Mexicaanse actrice Salma Hayek speelt Frida Kahlo niet alleen in `Frida', ze initieerde en produceerde de film over de Mexicaanse kunstenares eveneens.

Ze moest Frida spelen, ze zou Frida spelen, en uiteindelijk speelde ze haar, Frida Kahlo, de Mexicaanse kunstenares die voor de Mexicaanse actrice Salma Hayek het enige voorbeeld werd waar ze zich aan kon spiegelen. Vrouw, Mexicaans, wereldberoemd en eigenzinniger dan de enige Mexicaanse filmster in Amerika, Dolores Del Rio. In Hollywood werd Frida Kahlo lang niet als geschikt onderwerp voor een biopic gezien. ,,Een harige vrouw, communist, kunstenaar, biseksueel, daar zagen weinig producenten brood in'', zei Hayek vorig jaar op het festival van Venetië, waar de film in première ging. Maar Hayek hield vol, en haar volharding werd beloond. Zij, en niet de inmiddels op de kust verschenen kapers Madonna en Jennifer Lopez speelde het lichtende voorbeeld in de film die ze ook initieerde en produceerde. Volgens Hayek is Frida een film over volharding. Door het maken van de film heeft zenog meer gemeen gekregen met het onderwerp.

Hayek moest voor de rol dingen laten zien die van de meeste Hollywoodsterren verborgen blijven, zoals het haar onder haar armen. De kararteristieke doorlopende wenkbrauwen van Hayeks Kahlo zijn niet echt. Ook de snor is weggelaten - die zou Hayek zonder make-up ook niet meer hebben kunnen tonen. In het begin van haar carrière liet ze hem electrisch verwijderen.

Salma Hayek (Coatzacoalcos, Veracruz, 2 september 1966), dochter van een Libanese vader en een Mexicaanse moeder, was al lang voor Jennifer Lopez latina in Hollywood. In haar geboorteland was Hayek een televisiester, in Amerika, waar ze begin jaren negentig naar verhuisde, werd ze alleen gecast als hoer of dienstmeisje. Een Mexicaanse look en een Mexicaans accent hielden haar tegen. Via twee films van de eveneens Mexicaanse regisseur Robert Rodrigues, Desperado (1995) en From Dusk Till Dawn (1996) kwam ze toch verder. Daarna was ze onder meer te zien in Fools Rush In, 54 en Wild Wild West. In Dogma (1999) van Kevin Smith mocht ze een engel spelen.

Gesterkt door haar ervaringen met Frida heeft Hayek nu de volgende stap gezet. Ze regisseerde onlangs haar eerste film, The Maldonado Miracle.

    • Bianca Stigter