Regionaal verschil in overleg met OR

Een op de vijf werkgevers in Noord-Brabant en Zeeland onderhandelt met hun ondernemingsraad (OR) over arbeidsvoorwaarden. Dat is aanzienlijk meer dan in andere regio's. In Groningen overleggen werkgevers het minst met hun OR, namelijk een op 25.

Dat heeft de werkgeversvereniging AWVN gemeld op een bijeenkomst in Helvoirt, na een enquête onder zeshonderd bedrijven in Nederland. De vereniging heeft geen verklaring voor de regionale verschillen. Vermoedelijk vallen in Brabant en Zeeland meer bedrijven onder bedrijfstak-CAO's, die bepaalde afspraken overlaten aan de ondernemer en de ondernemingsraad.

Het onderhandelen met de OR kwam medio vorig jaar in het nieuws door een pleidooi daarvoor van voorzitter J. Schraven van werkgeversvereniging VNO-NCW. Hij overwoog de vakbonden buitenspel te zetten bij CAO-onderhandelingen. Schraven betwijfelde of vakbonden nog wel genoeg leden hebben om alle werknemers te vertegenwoordigen. Bovendien zouden bonden onvoldoende bereid zijn de lonen te matigen.