Rechtszaak tegen Aegon

Een groep aandeelhouders is in opstand gekomen tegen Aegon. De aandeelhouders verwijten de verzekeraar, bij monde van de Amerikaanse advocatenfirma Milberg Weiss Bershad & Lerach, dat het de vooruitzichten vorig jaar te mooi heeft voorgespiegeld.

Dat heeft het Amerikaanse advocatenkantoor Milberg bekendgemaakt. De firma heeft namens de aandeelhouders een rechtszaak aangespannen tegen de verzekeraar. Aegon zou maandenlang ,,valse en misleidende'' informatie naar buiten hebben gebracht over de gang van zaken in 2002.

Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden beleggers vanmorgen aanvankelijk zeer negatief op het nieuws. Het aandeel noteerde in de eerste helft van de ochtend ruim 6 procent lager. Rond het middaguur stond Aegon op 10,56 euro, een verlies van 4 procent.

Terwijl vanaf april vorig jaar de beurzen hard onderuit gingen, en talloze branchegenoten met winstwaarschuwingen kwamen, hield Aegon vol dat de nettowinst over 2002 gelijk zou blijven aan die van het jaar ervoor. Toen de Nederlandse verzekeraar op 22 juli 2002 alsnog een winstwaarschuwing gaf, daalde het aandeel in twee dagen met 4,74 euro tot 11,06 euro.

De advocaten van Milberg, gevestigd in New York, vinden dat beleggers die tussen zomer 2001 en de winstwaarschuwing aandelen Aegon hebben gekocht, zijn misleid en daarom een schadevergoeding verdienen. Het advocatenkantoor roept aandeelhouders op zich aan te sluiten bij de claim.

Een zegsman van Aegon liet vanmorgen weten dat het bedrijf zich ten alle tijden aan de Amerikaanse en Nederlandse regelgeving heeft gehouden. ,,Meer kunnen we er niet over zeggen'', aldus de woordvoerder.

In 1998 overkwam softwarebedrijf Baan, inmiddels niet meer beursgenoteerd en overgenomen door het Britse bedrijf Invensys, hetzelfde. Ruim honderd boze aandeelhouders hadden zich toen gewend tot zeven Amerikaanse advocatenkantoren. De beschuldigingen luidde destijds dat managers van Baan ,,inhoudelijk onjuiste en misleidende financiële verklaringen'' hadden afgegeven over de financiële toestand van het bedrijf.