Rechter: Easygroup schond auteurswet

De internetcafé's van het Britse concern Easy Group (waartoe ook Easyjet behoort) hebben de auteurswet overtreden door klanten muziek te laten downloaden en eigen cd's te laten branden. Dat heeft een Britse rechter gisteren bepaald.

Het proces was aangespannen door de overkoepelende organisatie van de Britse Muziekindustrie, de BPI. Ze ziet het downloaden van muziek als illegaal en als een inkomstenbedreiging.

Bij de Easy internetcafé's konden klanten voor vijf pond (8 euro) muziek downloaden. Aan de balie konden cd's worden gekocht. Easy internet heeft fillialen in onder meer Nederland, Duitsland en Spanje. Het op cd zetten van muziek is in elk land met een auteurswet illegaal. Toen de zaak werd aangespannen stopten de café's onmiddellijk met de service.

,,Ik zag dit aankomen'', zegt Easy Group-eigenaar Stelios Haji-Ioannou in een telefonische reactie. Hij voelt zich niet aansprakelijk voor wat klanten doen met de muziek die ze in de café's downloaden. Muziek kopiëren is volgens Stelios hetzelfde als het opnemen van een video. Hij gaat in beroep tegen de uitspraak.

BPI-voorzitter Peter Jamieson beschouwt de uitspraak als een belangrijk precedent ter regulering van muziek op internet.