Pyongyang wil alleen met VS praten

Een speciale afgezant van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung is vandaag uit Pyongyang teruggekeerd zonder een ontmoeting te hebben gehad met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il over de nucleaire crisis. Alleen directe gesprekken met de Verenigde Staten kunnen een einde maken aan deze crisis, staat in een verklaring die de regering in Pyongyang vandaag publiceerde.

In zijn State of the Union gaf president George W. Bush gisteren geen aanwijzing dat de VS bereid zijn tot onderhandelingen. ,,Het Noord-Koreaanse regime gebruikt vandaag de dag een nucleair programma om angst op te roepen en concessies los te krijgen. Maar Amerika en de wereld laten zich niet chanteren', zei Bush, die meent dat Noord-Korea de wereld reeds bedroog met de geheime ontwikkeling van kernwapens toen ,,de VS nog op onderhandelingen vertrouwden'.

Noord-Korea meent juist dat vertegenwoordigers van de regering-Bush ,,niet te vertrouwen' zijn. De Noord-Koreaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties geeft dit als reden dat de crisis alleen kan worden opgelost met een ,,juridisch document, zoals een niet-aanvalsverdrag dat door het Congres moet worden geratificeerd en bindend is'. Ambassadeur Pak Gil-yon stelde tevens dat andere landen niet moeten proberen tussenbeide te komen omdat dit de situatie slechts zal verslechteren. ,,Als buurlanden en andere landen werkelijk geïnteresseerd zijn in een vreedzame oplossing, moeten ze zorgen dat de VS zo snel mogelijk naar de onderhandelingstafel komen', aldus Pak.

Zuid-Korea stuurde afgelopen maandag de speciale gezant Lim Dong-won naar Pyongyang in de hoop een doorbraak te bereiken, maar Lim keerde vandaag terug zonder de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il te hebben ontmoet. Het vinden van een oplossing zal een ,,langdurig en geleidelijk proces' zijn, zei Lim vandaag na terugkeer.

,,De fundamentele oplossing van het nucleaire probleem kan alleen worden bereikt als het land dat wordt verdacht van de ontwikkeling van kernwapens zich niet meer bedreigd voelt en vertrouwensrelaties met andere landen opbouwt', aldus Lim.