Polen in Portugal vast in Ikea-zaak

De Portugese politie heeft op verzoek van de Amsterdamse politie afgelopen weekeinde twee Poolse mannen aangehouden op verdenking van afpersing van woonwarenhuis Ikea en de dreiging met explosieven. De mannen, van 24 en 54 jaar, zijn gearresteerd in het Portugese vakantiegebied Algarve.

De Amsterdamse officier van justitie heeft de Portugese justitie verzocht de Polen aan Nederland uit te leveren. Dit kan drie weken maar ook enkele maanden duren. Eenmaal hier zullen de Poolse verdachten door de Amsterdamse politie worden verhoord.

Op 4 december moest de Zweedse winkelketen Ikea alle tien vestigingen in Nederland een dag dicht laten omdat het bedrijf per brief was gewaarschuwd voor geplaatste explosieven. De brief was in gebrekkig Duits opgesteld. In de winkels in Sliedrecht en Amsterdam vond de politie inderdaad explosieven. Welke soort wilde de politie niet zeggen. Die explosieven zijn tot ontploffing gebracht op de politiebureaus, waarbij één agent gewond raakte. In de overige Ikea-winkels bleken na grondig zoeken geen explosieven te zijn geplaatst. Een paar uur lang werd gevreesd voor een terroristische dreiging.

Rechercheurs van de Amsterdamse politie zijn via de Duitse politie in Polen terecht gekomen en via hen in Portugal. Het Nederlands Forensisch Instituut had aan de hand van sporen die de daders hadden achtergelaten op de brief en de explosieven, aanwijzigingen gekregen over het profiel van de daders.

De Portugese politie verdenkt de mannen ervan deel uit te maken van een bende oplichters. Ze zouden geprobeerd hebben geld te verdienen door te dreigen met explosieven in een aantal winkels in Nederland. Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie gaat het alleen om Ikea. Ze zouden ook worden verdacht van misdrijven in andere Europese landen.

Ikea is niet gezwicht voor de afpersing, meldt de Amsterdamse politie, en heeft de daders niet betaald.

Ikea heeft sinds de afpersingszaak extra beveiligingsmensen ingehuurd, meldt een Ikea-woordvoerder. ,,Dat is ook om personeel en publiek gerust te stellen. Maar we blijven een warenhuis dat voor iedereen toegankelijk moet zijn.''