Oostzaan gispt VS voor laatste maal

Het college van burgemeester en wethouders van Oostzaan heeft `de mogelijkheid van een eventuele oorlog tegen Irak' veroordeeld. ,,En met volle overgave'', zegt Peter Visser, tweede loco-burgemeester en wethouder van openbare werken, verkeer en vervoer, onderwijs, volksgezondheid, jeugd-, ouderen- en sportbeleid. Gisteren tijdens het collegeoverleg, zegt hij, zaten burgemeester Moens en zijn drie wethouders snel op één lijn: ze veroordelen de Verenigde Staten.

Burgemeester A. Moens en de wethouders J. van Splunter, beiden van GroenLinks, P. Visser (Gemeente Belangen), en P. Klarenbeek (D66) stellen op de website van de gemeente dat ,,de Verenigde Staten van Amerika hun heil zoeken in militaire veroveringen en het afschermen van hun markten''. Zij hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gevraagd om alle leden op te roepen ,,hun stem op te laten klinken in Den Haag''. De VNG zal, zegt initiatiefnemer Paul Klarenbeek, deze oproep eind van de week opnemen in het mededelingsorgaan van de VNG. Klarenbeek zegt ook al tegen de inval in Kosovo te zijn geweest en tegen de Golfoorlog. ,,Oorlog is niet het geëigende middel'', zegt hij, om problemen op te lossen.

De dreiging van een oorlog leeft in Oostzaan. ,,De discussie daarover komt steeds terug'', zegt Klarenbeek. Hij is er ,,bijna van overtuigd'', dat D66 zijn standpunt tegen de VS zal overnemen. ,,Onze politieke voormannen moeten en bloc het signaal oppakken dat we tegen de oorlog zijn''.

Voor medewethouder Visser is het duidelijk dat de VS uitsluitend uit zijn op ,,het veiligstellen van hun oliebronnen'' en daaraan moet Europa niet meedoen. Van de Verenigde Naties hebben de VS, volgens Visser, vooralsnog ,,weinig reden gehad om Irak binnen te vallen''. Maar zelfs al zou de VN het groene licht geven om Irak krachtdadig te ontwapenen, dan nog is Oostzaan tegen, althans, de wethouders Klarenbeek en Visser. Visser gelooft evenmin dat met een inval in Irak het terrorisme van extremistische moslims wordt bestreden. ,,Dat ligt heel complex'', zegt hij. ,,Misschien zal het juist door de inval escaleren''.

Een woordvoerster van de VNG zegt dat er nog geen brief van burgemeester en wethouders binnen is. ,,Er is een persbericht binnengekomen en de journalist van het VNG-blad heeft Klarenbeek gebeld. Daarover komt een stuk in het blad. Maar daarmee is niet een standpunt van de VNG gegeven'', aldus de woordvoerster.

Burgemeester en wethouders roepen alle inwoners van Oostzaan op om 15 februari naar Amsterdam te gaan voor de nationale demonstratie tegen een eventuele oorlog in Irak.