Onzekerheid nog erger dan oorlog

Het lijkt wel of er voor beleggers maar één ding erger is dan oorlog: de onzekerheid die eraan voorafgaat. De aandelenmarkten zakken in, de olieprijzen rijzen de pan uit en de dollarkoers heeft het laagste punt in vier jaar bereikt – nog voordat er in de kwestie Irak een schot is gelost. China, Rusland en Frankrijk willen de inspecteurs van de VN meer tijd geven om bewijzen boven tafel te krijgen dat Saddam over massavernietigingswapens beschikt. De Amerikaanse president George Bush is voor een agressieve aanpak.

Als Irak openheid van zaken dient te geven, moet de oorlogsdreiging geloofwaardig zijn. De Britten steunen deze benadering, maar het is nog onduidelijk of dat ook voor een eenzijdige aanval geldt. De Amerikaanse publieke opinie is verdeeld. Volgens een recente opiniepeiling is 68 procent vóór een oorlog, maar slinkt dat percentage naar 26 procent bij een eenzijdige aanval.

Dat kan nog meer onzekerheid voor beleggers met zich meebrengen. Maar is de aan populariteit winnende gedachte dat angst voor een oorlog erger is dan de oorlog zelf wel gerechtvaardigd? Die gedachte gaat ervan uit dat een oorlog snel voorbij zal zijn en dat er hooguit een paar terroristische aanslagen op zullen volgen. Zij lijkt ook uit te gaan van een multilaterale aanval en niet van een solo-actie van de VS. Maar het voornaamste is dat zij andere zorgwekkende factoren over het hoofd ziet.

Neem de situatie op de oliemarkt. Venezuela is op dit moment waarschijnlijk net zo belangrijk voor de olieprijs als de Golf. Een oorlog tegen Irak betekent een aderlating van 1 miljoen vaten olie per dag, maar de staking in Venezuela heeft al tweemaal zoveel schade veroorzaakt. En dan is er nog de dollar. Steun van de Amerikaanse minister van Financiën voor een `sterke dollar' kan de munt steun geven. Maar herstel is waarschijnlijk tijdelijk. Nu het tekort op de Amerikaanse handelsbalans dit jaar volgens Goldman Sachs 600 miljard dollar zal bedragen, hoeven beleggers geen dollars meer te verkopen om een koersdaling te veroorzaken; ze hoeven alleen maar op te houden dollars te kopen. Een eenzijdige Amerikaanse aanval kan de val van de dollar versnellen, omdat de rendementen die de hogere Amerikaanse risico's moeten compenseren ook zullen stijgen. Maar dat is slechts een verandering van snelheid, niet van richting.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.