Nieuwe partijen doen in maart mee

De `computerpartij' is een van de opmerkelijkste nieuwkomers die meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart. Deze partij, met de naam Een Computer Voor Iedereen, waagt een gok in de provincie Utrecht. De lijsttrekker is een inwoner van Nieuwegein. Hij was gisteren niet bereikbaar voor een toelichting op zijn computerplannen.

Ook de Lijst Nieuwe Politiek (LNP), de partij van voormalig LPF-minister van Economische Zaken Heinsbroek, doet mee aan de Statenverkiezingen. Zijn partij dingt naar zetels in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Flevoland. Heinsbroek wilde met zijn partij ook meedoen aan de landelijke verkiezingen, maar haakte af omdat hij niet genoeg geschikte kandidaten kon vinden.

De LPF doet overal voor de eerste keer mee aan de provinciale verkiezingen. Ook Leefbaar Nederland duikt in verschillende varianten op bij de Statenverkiezingen. In Noord-Holland doen zelfs twee `leefbare' partijen mee: Leefbaar Noord-Holland en de Leefbaar Provinciale Partij.

In Groningen is de Partij van het Noorden een opmerkelijke nieuwkomer. Deze groepering wil dat Groningen, Friesland en Drenthe een onafhankelijk landsdeel gaan vormen.

In Gelderland trok Arnhemmer Emile Ratelband zich terug. Na de nederlaag bij de Tweede-Kamerverkiezingen van vorige week kondigde hij aan zich op de provinciale verkiezingen te richten. Gisteren bleek dat hij zijn beweging Lijst Ratelband.nl niet heeft ingeschreven.

De partijen moesten voor maandagmiddag drie uur de kandidatenlijsten inleveren. Nieuwe partijen moeten landelijk geregistreerd zijn en een bedrag van 1.125 euro betalen. Daarbij moet per partij een lijst met dertig ondersteunende verklaringen van kiezers worden ingediend.

De gevestigde partijen in de Tweede Kamer zijn zoals vanouds in alle provincies vertegenwoordigd.