Nederlandse F-16's actief in Afghanistan

Nederlandse F-16's zijn maandag acht uur lang in touw geweest om een Amerikaanse aanval op een grottencomplex in het zuiden van Afghanistan te ondersteunen. De twee Nederlandse toestellen waren op patrouille boven Afghanistan toen hun hulp werd ingeroepen door de Amerikanen, die in de buurt van Spin Boldak een relatief grote groep Talibaan- en Al-Qaeda-strijders op de hielen zaten.

Volgens overste Dam, commandant van het Europese verband van F-16-toestellen voor de strijd tegen het terrorisme in Afghanistan op de Kirgizische luchtmachtbasis Manas, werden de Nederlandse jachtvliegtuigen rond het middaguur opgeroepen om luchtsteun te verlenen. De piloten moesten echter afzien van een aanval op de grotten omdat de `bevriende troepen' te dichtbij waren.

Volgens een van de piloten hebben de Nederlandse jachtvliegtuigen vier uur lang boven het strijdtoneel `gehangen' in afwachting van een seintje van de Amerikanen om in te springen. Twee Amerikaanse jachtbommenwerpers hielden de Nederlanders gezelschap.

De vier gevechtstoestellen moesten in de namiddag afhaken. Rond middernacht werden Noorse F-16's ingezet. De Noren kregen tijdens deze bijstandsvlucht wel het groene licht om het grottencomplex te bombarderen. Gisteravond gingen er opnieuw Nederlandse F-16's de lucht in voor patrouilles boven Afghanistan. Samen met hun Amerikaanse, Noorse en Deense collega's wordt er rond de klok boven Afghanistan gepatrouilleerd om snel ter plaatse te kunnen zijn als grondtroepen van Enduring Freedom luchtsteun nodig hebben.