Meisjes met niqaab overwegen rechtszaak

Famile Arslan, bekend als eerste advocate in Nederland met hoofddoek, heeft twee meisjes die met islamitische gezichtssluiers onderwijs willen volgen aan het ROC Amsterdam, aangenomen als cliënt. Namens de meisjes overweegt Arslan een rechtszaak aan te spannen tegen de beroepsopleiding. Sinds 23 januari ontzegt het ROC toegang aan leerlingen met een gezichsbedekkende sluier, de niqaab. Gisteren kwam een van betrokken meisjes naar school, zij werd bij de ingang geweigerd.

Het ROC Amsterdam zou overigens graag zien dat de sluierkwestie voor de rechter komt. Arslan zegt dat zij de leerlinge niet naar school heeft gestuurd, zoals het ROC beweert, maar vindt wel dat haar cliënt recht heeft op onderwijs. Arslan vind het zeer laakbaar dat de namen van de minderjarige meisjes in de publiciteit zijn gekomen, waardoor ze nu worden achtervolgd door de media.

Het voortgezet onderwijs in Amsterdam, verenigd in het OSVO, beslist op 6 februari over een voorstel van het bestuur om de gedragscode van het ROC over te nemen. In dat geval zou de niqaab op alle Amsterdamse scholen voor voortgezet onderwijs worden verboden, inclusief de islamitische scholen.