Lula en Chavez

In een haatdragende boodschap vol woede heeft president Hugo Chávez van Venezuela zondag de ideologische getrouwen (lasteraars noemen hen de globalíficos) opgeroepen om het kapitalisme te begraven.

Terwijl Chávez sprak op het Sociale Wereldforum in Brazilië, hoorden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, op het Economisch Wereldforum in Zwitserland, honderden van 's werelds machtigste en ongetwijfeld weldoorvoede zakenlieden en politici een ander links pleidooi voor de armen.

,,Honger kan niet wachten,'' zei de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva. Hij riep de landen van de G7 en internationale investeerders op tot een nieuw gezamenlijk plan voor mondiale ontwikkeling en tot een internationaal fonds tegen de armoede.

Het was niet alleen uit altruïsme dat er zo hartelijk werd gejuicht op die bijeenkomsten. Lula en Chávez behoren tot de jongste golf linkse politici in Latijns-Amerika die zijn gekozen door mensen die wanhopig roepen om maatregelen om de onuitroeibaar lijkende problemen van honger, armoede, ongelijkheid en onrechtvaardigheid op te lossen.

Beiden hebben gezworen dat ze hun land zo zullen leiden dat het leven voor de gewone man en vrouw beter wordt. Lula heeft een verantwoord plan gepresenteerd om de maatschappelijke ellende te verzachten. Chávez wil over het Cuba van Fidel Castro in heel het westelijk halfrond imiteren.

Voor de G7 is de keus duidelijk. Als de machthebbers in die landen verzuimen het opkomende linkse Zuid-Amerika van mensen als Lula te omarmen, zou het continent wel eens aan demagogen als Chávez kunnen worden verloren. Lula vraagt niet om fooien. Hij begrijpt dat het continent alleen maar uit de ellende kan komen door verdere economische, commerciële, sociale en politieke integratie met rijkere landen.

Nieuwe leningen om de oude af te betalen lossen niets op, zei Lula. ,,Vrijhandel, maar dan wel op basis van wederkerigheid'' is wat de onderontwikkelde landen welvaart kan brengen, want handel opent de weg naar economische stabiliteit.

Ook heeft Lula banken en beleggers opgeroepen terughoudender op te treden. Het kapitaal, waarschuwde de Braziliaanse leider, ,,beweegt zich tegenwoordig over de wereld op grond van simpele geruchten en subjectieve speculatie.'' Meer discipline zou bijvoorbeeld het vertrouwde pandemonium kunnen verhinderen na roddels over devaluatie van een munt in Latijns-Amerika.

Lula is nog geen maand aan de macht en heeft beloofd de tekorten te beperken en daarmee de inflatie te beteugelen; de buitenlandse schuld af te lossen; het pensioenstelsel te stroomlijnen; het arbeidsrecht te hervormen; en hard tegen de corruptie op te treden. Tot dusver is Lula het soort man met wie de westerse wereld zaken kan en zou moeten doen.