Louis Davids, topamuseur

Als er één is die in de vooroorlogse Nederlandse amusementsgeschiedenis boven alle anderen uittorende, is dat Louis Davids – al was het maar omdat nog heel wat van zijn liedjes tot op de dag van vandaag kunnen worden meegezongen. Maar een tv-documentaire werd, wonderlijk genoeg, niet eerder over hem gemaakt. Om te beginnen is het programma dat vanavond wordt vertoond in Het uur van de wolf, zodoende al een eenvoudige daad van rechtvaardigheid. En nu het aantal tijdgenoten zienderogen afneemt, komt deze uitzending ook geen dag te vroeg. Sinds vorig jaar de opnamen werden gemaakt, zijn immers alweer twee van de geïnterviewden overleden: de revue-artieste Berry Kievits, die Davids nog in zijn jongensdagen heeft meegemaakt, en de liedjeszanger Tol Hansse, wiens vader (Jacques van Tol) veel succesnummers voor Davids schreef. Maar de nu 99-jarige Johan Heesters kan nog steeds Nou tabé dan zingen.

Van Zandstraat naar Kurhaus: Louis Davids, gemaakt door het NPS-duo Matthijs Cats en Jan Bosdriesz, verwijst naar de lange weg die Louis Davids (1883-1939) heeft afgelegd – van het kermisvolkje in de allang gesloopte Zandstraat in Rotterdam, naar het cabaretpodium van het Kurhaus in Scheveningen, waar de haute volée zich door hem liet amuseren. Als geen ander wist hij gebruik te maken van alle nieuwe media die zich tijdens zijn carrière aandienden: de film, de grammofoonplaat en de radio. ,,Geen kans heeft hij in zijn leven voorbij laten gaan'', zegt amusementshistoricus Jacques Klöters, die in de documentaire een centrale rol speelt als verteller en interviewer. Maar intussen verliep 's mans liefdesleven aanzienlijk minder glorieus. Klöters leest een schriftelijke spijtbetuiging voor, die Davids aan zijn kinderen heeft gericht. De brief is kortgeleden teruggevonden; het is niet zeker of de nazaten die ooit hebben gelezen. In elk geval wil de zoon van Davids, die onder een andere naam in Australië woont, niets meer met de nagedachtenis van zijn vader te maken hebben.

Hoewel de documentaire soms een iets minder relevant zijspoor kiest, rijst uit de memorabilia, archiefbeelden, herinneringen – uit de eerste en de tweede hand – en veelzeggende documenten wel een veelzijdig beeld van Louis Davids op. En dat werd tijd; er zijn wel documentaires gemaakt over artiesten die in het Nederlandse amusement minder te betekenen hadden dan hij.

Het uur van de wolf: Van Zandstraat naar Kurhaus - Louis Davids, NPS, Ned.3, 20.30-21.30u.

    • Henk van Gelder