Leger tegen vredesverdrag in Ivoorkust

Het Ivoriaanse leger verwerpt belangrijke onderdelen van het vredesakkoord van vorige week. Daarmee legt het een bom onder het verdrag dat een eind moet maken aan de deling van het land.

In een brief aan president Laurent Gbagbo schrijven de strijdkrachten dat ze achter de vorming staan van een regering van nationale eenheid. Maar ze vinden het onaanvaardbaar dat de rebellen deel uitmaken van zo'n regering. En ze weigeren mee te werken aan een hergroepering en ontwapening van het nationale leger. ,,In plaats van bij te dragen aan het streven naar vrede, legt het akkoord de kiem voor een nationale implosie'', aldus de brief.

Volgens minister van Landbouw Sebatien Danon kan ook Gbagbo's eigen regeringspartij FPI zich in delen van het akkoord niet vinden. ,,We hebben te veel concessies gedaan'', zei hij tegen het persbureau AP. De Franse president Jacques Chirac en VN-secretaris-generaal Kofi Annan hebben gisteren een dringend beroep op Gbagbo gedaan om het akkoord toch uit te voeren. De president zou zich vanavond in een televisietoespraak richten tot zijn volk.

Voor het eerst in vijf dagen zijn vanmorgen geen grote groepen jongeren de straat opgegaan in Abidjan, de belangrijkste stad van Ivoorkust. Gisteren trokken ze nog en masse naar de Amerikaanse ambassade om steun te vragen tegen wat zij omschrijven als `Franse agressie'. Franse eigendommen en Franse staatsburgers moesten het ontgelden. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Domique de Villepin zei vanmorgen dat Parijs klaar is voor een evacuatie van landgenoten als de situatie in Ivoorkust volledig uit de hand loopt. Zo'n 250 vrouwen en kinderen zouden al klaar staan voor transport.

In Agboville, 80 km ten noorden van Abidjan, liepen de protesten uit op een etnische botsing. Christelijke demonstranten hielden huis in een wijk van islamitische noorderlingen. Daarbij vielen zeker tien doden. Een moskee en een kerk zijn uitgebrand.