Kritiek op Amsterdamse schouwburg

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad en het Cuypersgenootschap verzetten zich tegen de bouw van een nieuw vlakke-vloertheater tussen de Stadsschouwburg en popzaal De Melkweg in Amsterdam. De vereniging, die strijdt voor het behoud van het monumentale karakter van de grachtengordel, schrijft aan de Stadsdeelraad Centrum: ,,Door de grootschaligheid van de uitbreiding, zowel in hoogte (bijna 40 meter!) als in de maten van de gevelvlakken reduceert zij de bestaande schouwburg tot een mallotig aanhangsel.'' Vooral het feit dat de ,,uit de kluiten gewassen melkfabriek'' boven de schouwburg uit zal steken, stuit op verzet. Cor Schlösser, directeur van de Melkweg, noemt de kritiek voorbarig omdat het definitieve bouwplan pas eind februari wordt gepresenteerd, waarna de gebruikelijke inspraakprocedures volgen. Schlösser bestrijdt niet dat de nieuwbouw hoger zal zijn dan de schouwburg, maar zegt dat dit vanaf het Leidseplein niet te zien zal zijn. De bouw staat gepland voor begin 2004. Het Cuypersgenootschap, dat strijdt voor behoud van 19de-eeuwse architectuur, richt zich vooral tegen het plan om ook het interieur van de schouwburg te verbouwen.