Kazachse journalist gevonnist

Een rechtbank in Almaty heeft na een proces achter gesloten deuren een van de laatste onafhankelijke journalisten in Kazachstan, Sergej Doevanov, tot drieënhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij zou een meisje hebben verkracht.

Doevanov heeft vorig jaar geschreven over de geheime Zwitserse bankrekeningen van president Noersoeltan Nazarbajev. Hij werd in de zomer door onbekenden aangevallen en met messen bewerkt. Toen hij bleef publiceren, werd hij in oktober gearresteerd. Hij zou een 14-jarig buurmeisje hebben verkracht. Het merkwaardige was dat het bureau van president Nazarbajev de openbare aanklager een fax over het vergrijp stuurde nog vóór het was gepleegd. De openbare aanklager had zeven jaar celstraf geëist. Zowel Doevanov als de aanklager gaat in beroep.

Ondanks internationale kritiek op de manier waarop Nazarbajev vorig jaar een eind maakte aan het bestaan van de persvrijheid in Kazachstan werd Doevanov niet vrijgelaten. Integendeel: in Brussel verklaarde president Nazarbajev hem zelfs in het openbaar – op een persconferentie – schuldig, nog voordat het proces was begonnen.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) reageerde onmiddellijk. Freimut Duve, die zich bij de OVSE bezig houdt met de persvrijheid, zei bezorgd te zijn over het vonnis gezien ,,het kennelijke gebrek aan bewijs'' en de ,,talrijke procedurele onregelmatigheden''. Die wekken het vermoeden dat het proces politiek gemotiveerd is, aldus Duve. Ook Steven Wagenseil, die zich bij de OVSE met mensenrechten bezighoudt, sprak van ,,een proces met gebreken''. Hij zei dat Doevanov en zijn verdedigers niet genoeg tijd hebben gehad om de zaak te bestuderen en wees op de afwijzing van de bezwaarschriften van de verdediging en de restricties op Doevanovs contacten met zijn verdedigers.