Kamerlid moet mores snel leren

De dertig nieuwgekozen Kamerleden deden gisteren hun intrede in de Tweede Kamer. Ze volgden een introductiedag onder leiding van Kamervoorzitter Frans Weisglas, die hen inwijdde in de gebruiken aan het Binnenhof. Dat varieerde van de procedures bij het wekelijkse vragenuurtje tot de samenstelling van de lunch. Die is tegenwoordig sober: een eenvoudige boterham met melk. ,,De tijden dat de lunch rijkelijk besprenkeld werd met bier, wijn en sherry, liggen ver achter ons,'' aldus Weisglas.

De voorzitter constateerde geamuseerd dat het vechten om de woordvoerdersschappen alweer begonnen was. ,,Wees niet te kieskeurig maar kies een portefeuille waar u zich goed bij voelt,'' aldus Weisglas, die zich nog enkele adviezen permitteerde. ,,Zeg altijd dat u `namens de fractie' spreekt. Dat is geen obligate zin, het geeft aan dat wat u zegt een gezamenlijk standpunt is.''

Het was ook de eerste dag als Kamerlid van Ayaan Hirsi Ali (VVD). Zij deed in een interview in Trouw van afgelopen zaterdag enkele omstreden uitspraken over de profeet Mohammed. Sindsdien is haar beveiliging opgevoerd, waardoor zij permanent door lijfwachten wordt begeleid. Ze werd gisteren omstuwd door cameramensen en fotografen. Frank Vijg (PvdA) is de enige die afziet van zijn zetel. Hij doet dit ,,om persoonlijke redenen''.

Op www.nrc.nl: aantal voorkeurstemmen voor alle 150 Kamerleden