Hof: Berlusconi kan in Milaan worden berecht

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft gisteravond een zware juridische nederlaag geleden. Het Italiaanse hof van cassatie heeft een verzoek van zijn advocaten afgewezen om een rechtszaak waarin hij wordt beschuldigd van het omkopen van rechters over te plaatsen van Milaan naar elders. Volgens het hof kan de zaak prima in Milaan blijven, omdat uit niets blijkt dat de rechters daar partijdig zouden zijn, zoals Berlusconi en zijn juristen beweren.

De Italiaanse premier hoopte met de overplaatsing van het proces de procedure zo lang te rekken dat deze zou verjaren. Iets wat hem al met meer aanklachten tegen hem is gelukt. Zijn partij Forza Italia loodste vorig jaar een wet door het parlement die het mogelijk maakt rechters op politieke gronden te wraken. Berlusconi's advocaten tekenden direct na het van kracht worden van de wet beroep aan bij het hof van cassatie. Naar nu blijkt is al die moeite vergeefs geweest.

De Italiaanse premier heeft niet officieel gereageerd op de uitspraak. Maar de Italiaanse krant la Repubblica citeert vanochtend uit vertrouwelijke gesprekken die Berlusconi met zijn advocaten zou hebben gehad. Daarin zou hij hebben gezegd: ,,Ik wist het. Wat anders had ik kunnen verwachten. Dit is allemaal doorgestoken kaart. Opnieuw hebben rechters een politiek oordeel uitgesproken. Ze willen me tegen de grond slaan maar het zal ze niet lukken.' Berlusconi liet doorschemeren dat hij zelfs zal doorgaan op zijn weg als hij uiteindelijk in Milaan schuldig wordt bevonden. ,,Ik gun ze niet het plezier van mijn aftreden.' Berlusconi heeft steeds gezegd dat de rechterlijke macht politiek links georiënteerd is.

In Milaan dienen twee rechtszaken waarbij Berlusconi betrokken is. In beide gevallen – de zeggenschap over levensmiddelenconcern SME en over uitgeverij Mondadori – gaat het om een strijd tussen Berlusconi en zakenman Carlo de Benedetti. Berlusconi zou de rechters in Rome hebben betaald om zijn gelijk te halen. In de zaak SME-zaak zou het volgens getuigen gaan om ongeveer 100.000 euro. In de zaak tegen Mondadori is hij intussen vrijgeproken omdat de aanklacht is verjaard.