Geen drankverbod maar schenkplan in Groningen

Tijdens risicowedstrijden van FC Groningen geldt in de Oosterparkwijk niet langer een alcoholverbod. Horecaondernemers in de directe omgeving van het stadion hebben een `schenkplan' ingediend bij de gemeente, dat voorziet in een pasjessysteem voor vaste klanten, een schenkverbod voor jongeren onder de achttien en aan mensen die in kennelijke staat verkeren. Het plan vervangt het schenkverbod dat burgemeester Wallage in september uitvaardigde. Dit gebeurde na ongeregeldheden voor en na wedstrijden.

De horecabazen keerden zich van meet af aan tegen dit verbod wegens omzetverlies. Na gesprekken met gemeente en politie zetten ze het schenkplan op. Vaste klanten van cafés en cafetaria's in de Oosterparkwijk krijgen een toegangspas. Voetbalfans die alleen tijdens wedstrijden naar binnen willen, worden niet toegelaten. Ook zijn uniforme huisregels opgesteld. Zo nodig kan gecontroleerd worden op wapenbezit. Verdachte situaties worden direct gemeld aan de politie. Met deze maatregelen moeten incidenten in de toekomst worden voorkomen. De gemeente juicht het initiatief toe. ,,De horeca neemt zijn eigen verantwoordelijkheid.'