Een sociale sneldenker

Een snelle denker die gericht is op het resultaat, maar tegelijkertijd een heel sociaal mens. Zo omschrijven vrienden Michiel Boersma (55), de nieuwe bestuursvoorzitter van energiebedrijf Essent.

,,Michiel is een hele snelle denker, die zijn blik op het resultaat gericht houdt'', zegt Erik Vollebregt, oud-collega van Boersma en tegenwoordig hoofd van Shell Technology Ventures. ,,Hij kan heel snel en gestructureerd door een probleem heenlopen en hij loopt niet blind achter een idee aan'', zegt Vollebregt, die Boersma al 15 jaar kent. De eigenschap kan af en toe echter leiden tot ongeduldigheid, bijvoorbeeld bij een partijtje golf. ,,Hij heeft niet echt het geduld voor het spel, wat vaak geestig is, hij is meer tijd kwijt met ballen zoeken dan met het spel'', vertelt Vollebregt.

Boersma is per 1 januari begonnen bij Essent en zal na een inwerkperiode de scepter in mei overnemen van Kees Wiechers, die met pensioen gaat.

Een energieman is Boersma al wel, alhoewel de stroommarkt nieuw voor hem is. Na zijn studie aan de Technische Universiteit van Eindhoven trad hij in 1972 in dienst van de Koninklijke/Shell Groep en hij bleef, behalve een korte uitstap midden jaren zeventig om te promoveren, het bedrijf trouw, zoals zoveel werknemers van Shell.

Ria Oomen leerde Boersma begin jaren zeventig kennen toen ze samen onderdeel uitmaakten van een groep die probeerde een christen-democratische jongerenorganisatie op te zetten, de voorloper van de huidige jongerenafdeling van het CDA. ,,Elke week hadden we vergadering in Utrecht. Ik kwam uit Roermond en Michiel stapte in Eindhoven in'', vertelt de Europarlementariër van het CDA. ,,Ik verhuisde dan altijd naar de tweede klasse omdat ik dacht dat hij geen eerste klasse kaartje had en hij stapte in de tweede klasse omdat hij ervan uitging dat ik een kaartje voor deze klasse had. We hebben minstens een half jaar in de tweede klasse gezeten totdat een conducteur ons op een gegeven moment vroeg of we soms dachten dat er geen plaats was in de eerste klasse'', lacht Oomen.

Oomen en Boersma hielden contact met elkaar, ook toen Boersma het laboratorium van Shell in Amsterdam in 1981 verruilde voor het Zuid-Franse Berre, waar hij werkte als senior technologist. ,,Toen de verhuiswagen voorstond moesten ook de zakken steriel zand mee die hij had gekocht voor de zandbak van zijn zoon. Hij was er niet zeker van dat hij in Frankrijk het goede zand kon krijgen en wilde niet dat zijn kind in troep zou spelen. Hij is een pietje precies, maar erg zorgzaam en sociaal'', aldus Oomen.

Na de uitzending naar Frankrijk ging hij weer terug naar het Amsterdamse laboratorium waar hij in het management werd opgenomen. Vanaf 1988 woonde Boersma en zijn gezin – hij heeft drie kinderen – vrijwel onafgebroken in Londen, met een kort uitstapje naar Istanbul tussen 1995 en 1997. Boersma was tussen 1981 en 2000 onder meer chief executive officer van Shell Gas (LPG), hoofd strategische planning van Olieproducten en verantwoordelijk voor de activiteiten in Turkije.

Sinds mei 2000 was Boersma weer terug op het Haagse hoofdkantoor als president van Shell Global Solutions en nu dus Essent. Oomen is niet verrast dat hij na zoveel jaar van werkgever wisselde. ,,Hij is iemand die uitdagingen nodig heeft. Bij Shell had hij al zoveel dingen gedaan.'' Ook Vollebregt begrijpt dat zijn voormalige chef naar Essent gaat. ,,Hij liep al jaren mee in het topmanagement bij Shell, ik heb er begrip voor dat hij aan het eind van zijn carrière nog iets nieuws wil proberen.''

Ook in Nederland blijven was belangrijk voor Boersma. Zijn vrouw woont nog in Groot-Brittannië, het land waar de kinderen opgroeiden en studeren. Zij komt over nu Boersma een baan heeft waarbij hij in Nederland blijft, een stuk grond in Oosterbeek is al gekocht. Het internationale leven bij Shell zal hij zo af en toe wel missen, aldus Boersma, die echter blij is dat hij nu 's avonds eens thuis is en niet zoveel tijd uit een koffer op hotelkamers hoeft te leven ,,zoals ik de helft van mijn werkzame leven heb gedaan''.

    • Heleen de Graaf