Druk van beurs op ING stijgt

Beleggers vrezen dat bank en verzekeraar ING door de slechte situatie op de effectenbeurzen gedwongen wordt zijn kapitaalspositie verder te versterken. Net als andere verzekeraars ziet het financiële concern de waarde van zijn beleggingen dagelijks teruglopen. Tegen het middaguur stond de AEX-index bijna 2 procent lager op 279 punten. Sinds november 1996 is de graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs niet zo laag geweest.

Vanochtend noteerde de AEX-index op zijn dieptepunt 273,14 punten en dat is 9,3 procent lager dan de slotstand van vorige week woensdag. Op die dag verklaarde ING-bestuursvoorzitter E. Kist tegenover het persbureau Reuters dat zijn bedrijf de vermogenspositie mogelijk moet versterken op het moment dat de Amsterdamse beurs nog eens 10 tot 15 procent moet inleveren. Het concern moet dan tegen relatief ongunstige voorwaarden vers kapitaal aantrekken om aan de vermogensverhoudingen te voldoen.

Een zegsman van ING stelde aan het begin van de middag dat er geen plannen zijn om ,,in de nabije toekomst vers kapitaal aan te trekken''. ,,Wij voelen ons nog steeds comfortabel bij onze vermogenspositie.''

Op het dieptepunt van de ochtend stond ING 6,3 procent lager op 12,90 euro, een diepterecord over de afgelopen 52 weken. Aegon daalde zelfs 6,7 procent. Deze verzekeraar liet vanochtend weten zich ,,op dit moment geen zorgen te maken'' over de kapitaalspositie. Financiële concerns ING, Aegon en Fortis hebben beleggingen uitstaan die als buffer moeten fungeren tegenover hun verplichtingen als verzekeraar.

Beurs: pagina 17