De kleuren van Vermeer in Canada

Van de 14 films in de Tiger Award competitie werden er vier geregisseerd door een vrouw. In Marion Bridge spelen ook bijna alleen vrouwen.

Louise kijkt televisie. Agnes drinkt. Theresa gaat naar de kerk. In de Canadese film Marion Bridge lijken deze activiteiten iets te verhullen. Het is een film met een geheim dat langzaam aan de oppervlakte komt terwijl de zussen voor hun op sterven liggende moeder zorgen. Marion Bridge is de eerste lange speelfilm van de uit Duitsland afkomstige Wiebke von Carolsfeld (38). De film won vorig jaar de prijs voor het beste Canadese debuut op het festival van Toronto.

Ziet u de kijker van Marion Bridge als een detective?

,,Zo zou je het kunnen noemen. Het gaat steeds over wat ze niet zeggen en over wat je niet ziet.''

Er is in het verleden in deze familie iets gebeurd. Mag ik onthullen wat?

,,Nee. Het geheim is onbelangrijk. De film gaat niet over de pijn van deze zussen, maar over hun genezing.''

Waarom moeten we dan toch detective spelen?

,,Dat heeft met realisme te maken. In Canada zijn ze erg Engels. Mensen zeggen nooit wat ze voelen of denken. Daar heb ik erg aan moeten wennen. Volgens de schrijver van het toneelstuk waarop de film is gebaseerd, was het goed dat ik een buitenstaander was. Mensen van buiten kunnen zoiets scherper zien.''

In Marion Bridge blijven de mannelijke personages buiten beeld.

,,Er worden nog steeds te weinig films voor, door en over vrouwen gemaakt. Daarom wilde ik me op hen concentreren. Het resultaat bevalt mannen overigens heel goed. De film schenkt hun een soort voyeuristische bevrediging. Mannen kunnen in het echt nooit zien hoe drie zussen zich onder elkaar gedragen.''

De film speelt zich af in Nova Scotia. Is dat belangrijk voor het verhaal?

,,Het landschap is er heel mooi. Er is prachtig licht. Om dat weer te geven heb ik de schilderijen van Vermeer bestudeerd. De film volgt zijn kleurenschema's. Maar de schoonheid levert weinig op; het is daar te koud voor grootschalig toerisme. Ook de industrie is aan het verdwijnen. Vroeger waren er kolenmijnen. Deze trieste achtergrond weerspiegelt zich in de levens van de drie zusters.''

De film eindigt desondanks hoopvol. Is het een feelgoodmovie?

,,Het is een feelgoodmovie, maar geen Hollywood feelgoodmovie. De zusters behalen ieder op hun eigen manier een kleine overwinning op het leven. Ze krijgen weer plezier in kleine dingen.''

Meer zit er niet in?

,,Dat is veel.''

Marion Bridge. Op het IFFR te zien 30 jan. en 1 febr. Inl. 0108909000

    • Bianca Stigter