Celstraf voor `racistische' aanrijding

Advocaat-generaal J. Wiarda heeft vandaag voor het gerechtshof in Arnhem 27 maanden gevangenisstraf, waarvan zeven voorwaardelijk, geëist tegen de 25-jarige ex-marinier S. N. uit Apeldoorn. Volgens het openbaar ministerie heeft de man op 17 oktober 2001 in het centrum van Apeldoorn uit racistische motieven een Turkse man aangereden. Het slachtoffer raakte zwaargewond. De aanklager eiste ook viereneenhalf jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.

Het incident had vijf weken na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten plaats. N. liep samen met een vriend door het centrum van Apeldoorn na een avond uit. Zij riepen leuzen als `alle moslims moeten dood', `kanker-islam' en `islam bombarderen'. De Turkse man voelde zich beledigd door deze leuzen. Er volgde een vechtpartij, maar na enkele klappen leek de zaak te zijn gekalmeerd.

N. reed echter enkele minuten later van achter op het slachtoffer in en reed daarna door. Het slachtoffer had 21 botbreuken. Het incident leidde behalve tot de rechtszaak ook tot N.'s ontslag als marinier.

De geëiste straf is even hoog als de straf die de rechtbank in april 2002 oplegde. De ex-marinier was in beroep gegaan omdat hij de straf te hoog vond. Hij zei dat hij het slachtoffer alleen schrik had willen aanjagen. Bovendien had hij verwacht dat de man wel opzij zou springen.

Het hof doet 12 februari uitspraak.