Bush pijnigt beurzen Europa

De Amerikaanse president Bush heeft met zijn oorlogszuchtige taal en gebrek aan opwekkende boodschappen voor de economie de Europese effectenbeurzen vanochtend flink laten struikelen. Van het hogere slot van Wall Street gisteravond – gesloten vóór het uitspreken van de State of the Union – konden beleggers niet profiteren.

,,De dreiging is weer verder opgevoerd en dreiging betekent onzekerheid'', aldus een handelaar vanochtend tegenover het persbureau ANP. Analisten beoordeelden de toespraak van Bush verder als ,,oude wijn in nieuwe zakken'', zowel in zijn opstelling tegenover Irak als de economie.

Van de 24 hoofdfondsen op de Amsterdamse effectenbeurs stonden er aan het begin van de middag vijf op winst. De winst van Koninklijke Olie (plus 1,6 procent) werd door handelaren verklaard uit de verwachting dat de olieprijzen binnenkort verder oplopen. De grootste stijger was vanochtend Getronics dat 4 procent bij zijn koers zag komen. Bij de kwakkelende automatiseerder betekent deze winst 1 cent tot 0,25 cent.

De andere Europese beurzen waren na de toespraak van president Bush zonder uitzondering negatief gestemd. In Londen verloor de FTSE vanmorgen 1,8 procent en de CAC in Parijs stond op een verlies van 1,9 procent. Telden deze beurzen in het eerste uur van de handel nog enkele stijgers, in Frankfurt stonden de gehele ochtend de aandelen op verlies. De DAX leverde 3 procent in. Exporteurs als Siemens hebben last van de lage dollar waardoor de aandelen in de verkoop gingen. Siemens verloor 3,6 procent. In Parijs ging het met France Telecom, dat vanmorgen met tegenvallende omzetcijfers kwam, niet veel beter. Het aandeel verloor bijna 2 procent.

De effectenbeurs van Tokio sloot gisteren eveneens met verlies. De Nikkei-index eindigde op 8331 punten, een verlies van 2,3 procent. Dit was de laagste stand in zes weken. De industriële productie van Japan is in december met 0,1 procent gedaald. Dat was een tegenvaller voor analisten, die juist een lichte stijging hadden verwacht.

Tot de dalende beursfondsen behoorden bedrijven die het van de export moeten hebben. Daaronder waren technologieconcern Fujitsu (min 8,7 procent), chipfabrikant Toshiba (4,3 procent verlies) en Sony (min 1,9 procent). De laatste twee bedrijven kwamen nabeurs met kwartaalcijfers.