Bush bereidt VS voor op oorlog tegen Irak

De Verenigde Staten staan aan de vooravond van een oorlog. Tenzij Saddam Hussein ontwapent zal Amerika een coalitie leiden om Irak met geweld onschadelijk te maken.

Amerika zal dit doen ,,in het belang van de veiligheid van het Amerikaanse volk, en de vrede in de wereld'. Dat heeft president Bush gisteravond gezegd in zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak. Hij somde daarin op welke chemische en biologische wapens en potentiële kernwapens in de loop van de jaren negentig zijn aangetroffen zonder dat het regime heeft aangetoond dat zij vernietigd zijn. Bush noemde onder meer 38.000 liter botuline en 500 ton sarin, mosterdgas en VX zenuwgas.

Minister van Buitenlandse Zaken Powell zal volgende week woensdag bewijzen van ,,Iraks illegale wapenprogramma' voorleggen aan de Veiligheidsraad. Aangenomen wordt dat daarna het aftellen begint. Amerika zal de medeleden van Veiligheidsraad raadplegen, zo verzekerde president Bush, maar ,,de koers die deze natie volgt zal niet afhangen van de beslissingen van anderen'.

De wereld heeft voorzichtig gereageerd. In Europa, Australië en Japan werd met name het nieuws verwelkomd, dat de Verenigde Staten met bewijzen komen.

De VS hebben vaker voor een grote uitdaging gestaan, aldus de president in zijn toespraak tot beide huizen van het Congres. ,,De dreiging is nieuw, Amerika's taak is vertrouwd.' In de twintigste eeuw hebben grote allianties en de kracht van de Verenigde Staten de ambities van ,,hitlerisme, militarisme en communisme' bedwongen.

In zijn toespraak beloofde president Bush zijn landgenoten banengroei door economisch herstel. Dat zou voortvloeien uit maatregelen die de belastingdruk voor burgers en bedrijven moeten verlagen.

De president beloofde betere medische verzekering voor bejaarden, meer geld om drugsgebruikers te behandelen en overheidsgeld voor de ontwikkeling van auto's die op waterstof rijden.

De nadruk in de toespraak van een uur lag op nationale veiligheid en het gevaar van ,,chantage, terreur en massamoord' dat uitgaat van landen als Noord-Korea, Iran en vooral Irak, het drietal dat de president vorig jaar aanduidde als de `As van het Kwaad'. Met name Iraks Saddam Hussein had in de afgelopen periode zijn ,,uiterste minachting voor de Verenigde Naties en de wereldopinie' getoond.

Het gevaar is volgens Bush groot dat Saddam met zijn verboden wapens opnieuw de ambitie zal opvatten delen van het Midden-Oosten te veroveren. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben nu al geconstateerd dat hij terroristen, onder wie leden van Al-Qaeda, helpt en onderdak biedt. ,,Vertrouwen op het gezond verstand van Saddam Hussein is geen strategie, en geen optie', zei Bush.

Achtergrond: pagina 5

Hoofdartikel: pagina 9

www.nrc.nl: speech Bush