Bestuur TVN moet bankroet aanvragen

Het bestuur van de stichting Top Volleybal Nederland moet voor vrijdag het faillissement aanvragen. Doet het dit niet, dan zullen spelers en trainers van de nationale volleybalploegen daartoe overgaan.

De spelers en trainers hebben dit gisteren besloten in overleg met hun vakbonden NL Sporter (internationals) en FNV Sport (coaches). Ze zijn gebaat bij een snelle doorstart van TVN, waarvoor door de sportkoepel NOC*NSF, onder leiding van technisch directeur Joop Alberda, al voorbereidingen worden getroffen. Zij willen op korte termijn zowel zekerheid over hun toekomst bij de nationale teams als over het programma voor 2003. Zo lang het faillissement niet is uitgesproken, kunnen geen nieuwe plannen worden uitgevoerd.

Het aanvragen van het faillissement van TVN, waarvan de schuldenlast is opgelopen tot 2,1 miljoen euro, is uitgemond in een zwartepietenspel over de vraag wie naar de rechter moet gaan. TVN heeft daar weinig belang bij en wordt mogelijk geremd door schuldeisers, die bij een faillissement vrezen hun geld kwijt te zijn. Spelers en trainers hebben weliswaar haast, maar weten dat de procedure langer duurt als zij daar bij de rechtbank om vragen. Er is dan namelijk eerst onderzoek nodig naar de hoogte van het gevorderde bedrag en naar de rechtmatigheid van de aanvraag.

Vorige week verklaarde voorzitter André Hengeveld nog dat TVN 23 januari de faillissementsaanvraag bij de Utrechtse rechtbank zou indienen. Dit is niet gebeurd. Volgens directeur Jos Smulders van TVN niet uit onwil, maar om praktische redenen. ,,Het kost tijd alle stukken correct in te vullen.''

De twee vakbonden hebben inmiddels uit naam van acht spelers, zes trainers en een manager TVN gesommeerd binnen 48 uur over te gaan tot de betaling van 280.000 euro aan achterstallige salarissen en onkostenvergoedingen. Een formele stap om vervolgens in geval van nalatigheid zelf het faillissement te kunnen aanvragen. In de tussentijd verzamelen de bonden handtekeningen om een advocaat daartoe te machtigen.

Bij een herstart doemen er wel problemen met zaalbeheerders op. De Volkskrant meldde vanmorgen dat de eigenaren van de grote hallen – waar de nationale teams hun duels spelen – de deuren dichthouden zo lang er rekeningen open staan. De grootste schuldeiser is volgens de krant Ahoy' in Rotterdam met 80.000 euro. Sporthallen Zuid in Amsterdam zou 40.000 euro tegoed hebben.