Alternatief blad Ode komt met anderstalige edities

Tussen de honderden folders, flyers, oproepen en krantjes die tijdens het World Social Forum werden uitgedeeld, zaten ook 60.000 exemplaren van het Nederlandse tijdschrift Ode. Het blad, dat het `andere' nieuws wil brengen, werd tijdens het Forum gelanceerd in het Engels en in het Portugees.

De uitgave van een internationale editie was een oude wens van hoofdredacteur Jurriaan Kamp. ,,Ik wilde Ode altijd graag in het Engels uitbrengen. Het is geen typisch Nederlands blad. De ideeën komen vaak uit het buitenland en het gedachtengoed is internationaal.''

Het januarinummer bevat onder meer een interview met de Nigeriaanse schrijver Ben Okri en verhalen over hydrogene energie in IJsland, lichttherapie en microkredieten van vijftig dollar waarmee in ontwikkelingslanden hulp kan worden gegeven. Kamp noemt het blad in zijn voorwoord een ode aan mensen die ,,met fantastische ideeën de wereld ten goede kunnen veranderen.'' De ideeën waar Ode over schrijft leven volgens Kamp ook op het World Social Forum.

Hoeveel nieuwe abonnees de uitgave van internationale edities heeft opgeleverd, kan Kamp nog niet zeggen. ,,Maar anders-zijn valt hier in goede aarde.'' En, voegt hij toe: ,,Ik heb Ode nergens onder een boom zien rondslingeren. Dat geeft een goed gevoel.''