AEX-index naar nieuw dieptepunt

De financiële markten zijn vanochtend verder gedaald door toenemende vrees voor oorlog in Irak en voor verkoopdwang bij financiële instellingen. De Amerikaanse dollar verloor wederom terrein aan de euro.

In Amsterdam duikelde de toonaangevende AEX-index vanochtend tussentijds naar een nieuw dieptepunt van 273 punten. De beursgraadmeter heeft sinds 13 november 1996 niet meer dit niveau bereikt.

Directe aanleiding voor de sombere markten zijn de reacties van de Verenigde Staten op de eerste bevindingen van de wapeninspecteurs. De Amerikaanse president Bush kondigde aan dat de Verenigde Staten zal aantonen dat Irak langdurig de resoluties van de Verenigde Naties schendt.

De vrees dat de lage aandelenkoersen financiële instellingen tot de kapitaalversterking dwingt, zette de beurskoersen vanochtend verder onder druk. Een recentie studie van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch schat dat circa 20 procent van de beleggingen van Europese verzekeraars uit aandelen bestaat. Bank- en verzekeringsinstelling ING was vanochtend een van de grootste dalers in Europa omdat de markt bang is voor een uitgifte van nieuwe aandelen.

Bestuursvoorzitter E. Kist van ING verklaarde vorige week woensdag dat bij een verdere daling van de AEX-index van 10 tot 15 procent nieuw kapitaal moet worden aangetrokken. In vergelijking met de dag dat hij zijn uitspraken tegenover persbureau Reuters deed lag de AEX-index vanochtend op zijn dieptepunt 9,3 procent lager. Een woordvoerder gaf echter aan dat van concrete plannen om bijvoorbeeld nieuwe aandelen uit te geven absoluut geen sprake was. ING kwam vanochtend na een koersdaling van 6,3 procent met 12,90 euro op het laagste niveau in 52 weken.

De Europese beurzen zijn de afgelopen dagen scherper gedaald dan de aandelenmarkten in Amerika. De gestaag dalende dollar zorgt voor extra koersdruk in Europa. Vanochtend werd de dollar en halve eurocent minder waard. De koers van de euro steeg van 1,082 dollar naar 1,087 dollar.

Een lagere dollar verslechtert de exportpositie van het Europese bedrijfsleven en verlaagt de waarde van de winst die de ondernemingen in de VS maken. Van de afgelopen twaalf dagen is de dollar elf dagen in waarde gedaald.