Voorstel: Gaudí op Ground Zero

De Catalaanse regering heeft het voorstel gedaan om op Ground Zero, de plek in New York waar tot de aanslagen van 11 september 2001 het World Trade Center stond, een ontwerp van Antoni Gaudí uit 1908 uit te voeren. Gaudí's ontwerp is een verlate inzending voor de prijsvraag voor een nieuw gebouw op Ground Zero, die de Lower Manhattan Development Corporation had uitgeschreven. Eind vorig jaar werden uit de ruim 400 inzendingen zeven ontwerpen geselecteerd, waaronder dat van United Architects, een groep architecten waartoe de Nederlander Ben van Berkel behoorde. Onlangs werden door enquêtes op internet en van The New York Times drie plannen tot favoriet verklaard. Dat waren die van Norman Foster, Daniel Libeskind en Peterson Littenberg Architects. De populariteit van de ontwerpen is slechts een van de overwegingen om tot een keuze te komen. Ook de technische uitvoerbaarheid en de bouwkosten spelen een rol.

Het ontwerp van de in 1926 overleden Gaudí is een 360 meter hoge toren die de Catalaanse architect op verzoek van twee onbekende financiers ontwierp als een hotel in zuid-Manhattan. Gaudí maakte in 1908 niet meer dan een paar vage schetsen van de hoteltoren, die gelijkenis vertoont met de torens van zijn Sagrada Familia-kerk in Barcelona. Het ontwerp werd in de jaren vijftig uitgewerkt door zijn leerling Joan Matamala. De architect Marc Massort heeft deze versie van Gaudí's ontwerp nu aangepast aan Ground Zero en de moderne techniek.

Gaudí's aangepaste ontwerp is kantoorgebouw, hotel en monument ineen met een symbolische inhoud. Het bevat vijf godshuizen voor de vijf wereldgodsdiensten (christendom, islam, boeddhisme, hindoeïsme en jodendom) en vijf grote vergaderzalen voor vijf bewoonde continenten.

    • Bernard Hulsman