Van Gaal weg bij Barça met afkoopsom

Louis van Gaal en Barcelona zijn definitief uit elkaar. Na urenlange onderhandelingen hebben bestuur en trainer vannacht ,,met wederzijds goedvinden'' besloten het contract onmiddellijk te beëindigen.

Van Gaals advocaat Cor Hellingman heeft dit vandaag bevestigd. Volgens Hellingman heeft de trainer ,,zeker'' een afkoopsom meegekregen. Hij doet geen mededelingen over de hoogte daarvan. In het contract was de hoogte van die afkoopsom bepaald op zeven miljoen euro. Barcelona zei dit bedrag niet te kunnen opbrengen, doordat de Catalaanse club in financiële problemen verkeert.

Van Gaal heeft vanochtend afscheid genomen van de spelersgroep. Zijn assistent Andries Jonker, die door hem naar Barcelona was gehaald, vertrekt eveneens. ,,Uit solidariteit'', zegt Hellingman tegenover het persbureau ANP. Keeperstrainer Frans Hoek blijft wel. Assistent-trainer De la Cruz neemt de trainingen over.

Van Gaal nam gisteravond voor de bestuursvergadering een voorproef op wat komen ging. ,,Of Barcelona van me af wil, hangt van zoveel aspecten af. Bijvoorbeeld, kunnen ze me wel ontslaan? En, hoe reageer ik daar dan op?'' Daarbij duidde hij op de clausules in zijn verbintenis.

Barcelona wilde al eerder van de Nederlandse trainer af, maar de club stuitte daarbij op de afkoopsom van zeven miljoen euro. De club heeft geen geld in kas, er is sprake van een forse schuldenlast. ,,Er speelden zoveel aspecten mee om mij al dan niet te ontslaan, de hoge afkoopsom maakte het voor de club extra moeilijk'', zegt de zwaar aangeslagen oud-bondscoach tegen het ANP.

,,Ik wilde versterkingen voor het team, maar er was geen geld. Altijd heb ik begrip getoond en aan de club gedacht. Nu komt er een nieuwe coach. Misschien vraagt hij ook versterkingen. Bij een club als Barcelona gaat het niet alleen om het vertrouwen van de club in de coach, maar zeker ook om de wensen van de massa. De druk van de omgeving, de pers en de supporters, is enorm. De hele massa is in beweging. De laatste dagen voelde ik dat er wat zou gebeuren.''

Van Gaal was gisteren de hele dag in overleg met de clubleiding en met de spelers om de 2-0 nederlaag van zondag tegen Celta de Vigo te evalueren. Door die nederlaag kwam de club op de twaalfde plaats terecht in de Primera Division. Van Gaal: ,,Ik nam steeds deel aan die gesprekken. Het was niet zo dat we lijnrecht tegenover elkaar stonden. Helemaal niet.''

Van Gaal was niet aanwezig bij de bestuursvergadering van gisteravond. Hij wist wat er zou gaan gebeuren, zijn advocaat Hellingman was vanuit Amsterdam in allerijl naar Barcelona gekomen. Na een nacht onderhandelen werd een akkoord bereikt.

,,Ik denk nog steeds dat ik de meest geschikte coach ben voor Barcelona'', zegt Van Gaal. ,,Ik zag ook nog wel perspectief. De belangrijkste graadmeter is of de samenwerking tussen spelers en trainer intact is. Er was een basis om door te gaan. We verloren in de competitie door fouten, maar werden niet weggespeeld. In de Champions League waren we ongeslagen. Dat zegt toch ook veel?''