Tony Overwater

Bassist Tony Overwater (1965) is een talent dat altijd zijn eigen gang is gegaan. In april 1999 stond hij in de studio om muziek op te nemen voor Een Chinees Gezicht, een videodocumentaire van Brigit Hillenius. En zoals het vaak gaat in dit soort gevallen: slechts een klein deel werd gebruikt voor de officiële soundtrack, de rest belandde in de kast.

Dat Overwater de opnamen niet vergat is verheugend, want Faces of China, met één videofragment erop, bevat muziek die het ook zonder beelden prima doet. De woordloze sopraan van Fay Claassen, het sonore spel van Maarten Ornstein op onder andere basklarinet en de mooi ingehouden percussie van Joost Lijbaart verkeren in zo'n mooie balans dat je er uren naar kunt luisteren. Soms denk je daarbij inderdaad aan China, zoals in de drie versies van Opening, op andere momenten swingt het zo geweldig dat je elke landkaart vergeet. Met dank aan Tony Overwater op contrabas: voortreffelijke timing, vorstelijke klank.

Dat deze cd juist nu is uitgebracht is niet toevallig. Morgen ontvangt Overwater in het BIMhuis de VPRO Boy Edgarprijs 2002.

Tony Overwater: Faces of China (JIM 75148). Distr. Challenge.

    • Frans van Leeuwen