Salade van rundvlees

De maaltijden in Thailand draaien bijna altijd om rijst. De rest is bijgerecht. Val niet aan zodra de eerste schotel op tafel staat, maar wacht tot alles is uitgeserveerd. Dit kan even duren, maar de Thai hechten niet aan kokendheet voedsel. Wacht tot de gastheer (gastvrouw) of de oudste in het gezelschap het startsein geeft met de woorden `kin khao': eet rijst. Schep niet gulzig stapels van alles op je bord. Neem een paar lepels rijst en dan een of twee schepjes van een van de schotels, eet dat op en werk zo vervolgens de rest van het aanbod af. Laat de schalen en kommen staan waar ze staan. Het is ongemanierd om een schaal boven je bord te houden. Als een opscheplepel ontbreekt – en dat komt geregeld voor – gebruik dan je eigen lepel om op te scheppen. Vraag nooit aan een Thai om de schaal door te geven. Wacht tot je iets aangeboden krijgt. En eet niet alles op, om de gastheer het gevoel te besparen dat hij te zuinig is geweest.

Op de oorspronkelijke regel dat een Thaise maaltijd geen gangen kent bestaat een uitzondering. De in een eerdere aflevering genoemde yams – pittige friszure salades – kunnen gegeten worden voordat de rest met inbegrip van de rijst op tafel verschijnt. Ik geef hier het recept van yam neua. In het woord neua hoor je het loeien van een koe. Rundvlees is een recente verschijning in de Thaise keuken. Pel en snipper de sjalotten, snijd de bosui in smalle ringen. Gebruik pepers naar smaak. Kleine pepers maken het gerecht extra pittig. Snijd de pepers fijn. Meng limoensap, vissaus en suiker met de stukjes sjalot, bosui en peper in een ruime kom. Bak de biefstuk twee tot drie minuten per kant in hete olie tot de gewenste gaarheid (rood of rosé). Laat het vlees afgedekt of in folie verpakt vijf minuten rusten. Schil intussen de komkommer en snijd in dunne plakjes. Snijd de tomaten in parten en het vlees in dunne plakken. Schep het vlees in de kom door de saus. Vervolg met komkommer, tomaat en munt of selderij. Naar smaak vissaus of pepers toevoegen. Dat kan ook aan tafel.

    • Annelène van Eijndhoven