PvdA's nummer 2 populairst

Jeltje van Nieuwenhoven, nummer twee op de kandidatenlijst van de PvdA, heeft na de lijsttrekkers de meeste voorkeurstemmen behaald bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Ze kreeg ruim 217 duizend voorkeurstemmen. Dat bleek gisteren bij de bekendmaking van de officiële verkiezingsuitslag door de Kiesraad.

In totaal zijn bij deze verkiezingen ruim 9,6 miljoen stemmen uitgebracht. De meeste Kamerleden die op eigen kracht en niet op de slippen van de lijsttrekker een zetel veroverden zitten bij de VVD. Zes liberalen kregen voldoende voorkeurstemmen.

Zoals verwacht veroverde ook demissionair minister Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie) een plaats in de Kamer. De LPF-bewindsman kreeg ruim 21 duizend stemmen. Nawijn was op eigen verzoek op plaats 32 beland, nadat hij zich had teruggetrokken als lijsttrekker. Hij komt nu in de Kamer op de plaats van Gonny van Oudenallen, nummer acht van de LPF-lijst.

Nawijn veroorzaakte begin december nog grote ophef door de werkzaamheden van het parlement te bestempelen als ,,een groot ritueel''. De Kamer riep hem ter verantwoording, de minister-president keurde de uitspraak af. Gisteren uitte hij opnieuw zijn bedenkingen over de werkwijze van de Tweede Kamer. [Vervolg VOORKEUR: pagina 3]

VOORKEUR

Van Dijke uit Kamer

[Vervolg van pagina 1] Ministers moeten volgens hem niet ,,om de haverklap'' naar de Kamer geroepen moeten kunnen worden, maar op één vaste dag in de week.

LPF-voorzitter Ed Maas roemde na de bekendmaking de kwaliteiten van Nawijn en was blij dat ,,deze minister van groot kaliber en met een ruime ervaring'' alsnog in de LPF-fractie plaatsneemt. Fractieleider Mat Herben benadrukte gisteren dat Nawijn geen speciale plaats krijgt binnen de fractie.

Voor de ChristenUnie behaalde Tineke Huizinga-Heringa met ruim 19.000 stemmen een zetel ten koste van Leen van Dijke (3).

Jeltje van Nieuwenhoven mag dan de politica met de meeste voorkeurstemmen zijn, ten opzichte van de vorige verkiezingen heeft ze bijna zestienduizend stemmen verloren. Geheel anders ging het met Erica Terpstra (VVD), na lijsttrekker Zalm de grootste stemmentrekker met ruim 184.000 stemmen. Een toename van meer dan achttienduizend. Ayaan Hirsi Ali, die van de PvdA overstapte naar de VVD en op nummer zestien terecht kwam, kreeg ruim 30.000 stemmen.