Pikanterietjes over nonnen

Als een non onder haar wapperende habijt de voetjes van de vloer tilt, is dat a priori grappig – en als een non een snuifje neemt en high wordt, is dat nog veel leuker. Op die gedachte baseerde de Amerikaanse musicalmaker Dan Goggin in 1983 zijn lachsucces Nunsense, en op niet veel meer, want een plot is er nauwelijks.

Vijf nonnen houden een zang- en dansavond om geld in te zamelen voor de begrafenis van vier overleden zusters, die nog in het vriesvak liggen. En dat moet dan onweerstaanbaar komisch zijn. Maar nu de non allang geen figuur met enige autoriteit meer is, valt er ook nauwelijks meer om te lachen. Dat was al zo toen de toenmalige producent John van de Rest in 1987 een eerste Nederlandse versie uitbracht, en dat is nu niet anders. Ook in de nieuwe bewerking van Allard Blom overheerst nog steeds die blij-roomse sfeer uit het jaar nul, waarin het gezag een vanzelfsprekenheid blijft. Moeder-overste doet weliswaar tut-tut-tut als er een pikanterietje wordt gedebiteerd (,,ja ja, we krijgen alles, behalve een goeie beurt''), maar dat is alles: Nonsens blijft een ouderwets schoolcabaretje waarin een paar grapjes over de leraren worden gemaakt.

De moeder-overste werd zestien jaar geleden met zichtbare pret gespeeld door Nelly Frijda. Nu deelt zij die rol met Gerrie van der Klei, die gisteravond de premièrevoorstelling voor haar rekening nam. Van der Klei lijkt er wel pap van te lusten. Ze heeft zichzelf een dribbelpasje en een assortiment valse lachjes aangemeten, en gooit alle remmen los als het mens haar snuifje heeft genomen. Hoe lellebelleriger, hoe leuker, is hier het motto. En dus staan ook Marjolein Keuning, Annick Boer, Anne-Marie Jung en Daniela Oonk zich uit te leven alsof ze nooit eerder zoiets geestigs bij de hand hebben gehad.

Musical is eigenlijk een veel te groot woord voor dit los-zand-revuetje. Een handjevol mediocre liedjes, een paar dansjes en wat samenspraakjes die steeds met enige moeite naar het volgende liedje leiden, dat is het zo'n beetje. Plus een stortvloed aan woordspelingen, want wáár in de bibliotheek staat het Oude Testament? In de afdeling non-fictie natuurlijk.

Voorstelling: Nonsens, van Dan Goggin, door V&V Entertainment. Muziek o.l.v. Ad van Dijk. Regie: Michael Diederich. Gezien: 27/1 in de Schouwburg, Tilburg. Tournee t/m 4/6. Inl. (073) 6111679, www.nonsensmusical.nl

    • Henk van Gelder