Parlement Servië voor nieuwe unie

Na een soms vinnig debat heeft het Servische parlement gisteren de grondwet van de nieuwe unie met Montenegro en de wet op de toepassing van de grondwet goedgekeurd.

De beide documenten moeten nog worden goedgekeurd door het parlement van Montenegro – dat vandaag bijeenkomt – en dat van Joegoslavië.

De grondwet werd goedgekeurd met 166 tegen 47 stemmen, de wet op de toepassing van de grondwet (die onder andere de verdeling van de federale boedel regelt) met 130 tegen 83 stemmen. De twee documenten kregen de steun van de regerende partijencoalitie DOS (Democratische Oppositie van Servië), terwijl de andere partijen tegen stemden. De partij van president Vojislav Koštunica van Joegoslavië, de Democratische Partij van Servië (DSS) stemde vóór de grondwet, maar tegen de wet op de toepassing van de grondwet. De enige partij binnen de coalitie DOS die een onafhankelijk Servië wil, de Christen-Democratische Partij van Servië (DHSS), stemde tegen de grondwet, maar juist vóór de toepassingswet.

Tijdens het debat ontstak de Servische premier en DOS-leider Zoran Djindjic, doorgaans de beheersing zelve, in woede. Die woede gold de DSS, de partij van zijn rivaal Koštunica, die tegen de toepassingswet is omdat die Servië te weinig oplevert. Djindjic was met name kwaad omdat de DSS niet heeft meegedaan in de constitutionele commissie die de twee documenten heeft opgesteld. ,,Heren van de DSS, als jullie niet voor iets zijn, wees dan tegen dat iets. Zeg nee, wees voor de verandering eens eerlijk en moedig en leg het leven in dit land lam'', aldus Djindjic. ,,Het feit dat jullie niet naar de constitutionele commissie konden komen met het argument dat jullie moe waren, kost het land veel. Wie geeft jullie het recht om moe te zijn op kosten van de bevolking? Als jullie moe zijn, ga dan slapen!''

Djindjic wees zijn tegenstanders op het gebrek aan alternatieven: ,,Als dit niet wordt aangenomen, wat dan wel? Niets. Jullie kunnen nog een jaar slapen, en nog wel honderd jaar, zoals de Schone Slaapster die wacht op de prins die haar wekt. De tijd van de sprookjes is voorbij, dit is het echte leven. Neem eens verantwoordelijkheid als echte politici in een echt land, of verlaat anders het politieke toneel en ga in godsnaam slapen in een of ander sprookje.'' Volgens Djindjic is het Joegoslavië van nu de moeite van het redden niet waard: ,,Het bestaat op papier, zoals elke onzin op papier kan worden gezet. Het is een van de meest onderontwikkelde landen ter wereld, op het niveau van de Afrikaanse landen.''

De DSS bleef vasthouden aan haar verzet. Fractieleider Mihajlov zei dat Djindjic ,,alleen maar uit is op persoonlijke macht'' en dat hij handelt uit ,,eigenbelang, lafheid en egoïsme''. Zijn oplossing voor de relaties tussen Servië en Montenegro is ,,slecht'', aldus Mihajlov.