Opnieuw strijd tegen Talibaan

Amerikaanse en Afghaanse troepen zijn in het bergachtige zuidoosten van Afghanistan slaags geraakt met strijdgroepen van de Talibaan. Daarbij zijn de afgelopen nacht ten minste achttien rebellen gedood, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten op de luchtmachtbasis Bagram. Het gaat om de hevigste gevechten in Afghanistan sinds de Amerikanen ruim negen maanden geleden een grootscheeps offensief inzetten tegen Talibaan-strijders en leden van Al-Qaeda in het zuidoostelijke grensgebied met Pakistan.

Gisteren zijn vanaf vliegveld Keulen zestig Duitse en Nederlandse militairen vertrokken naar de Afghaanse hoofdstad Kabul, waar ze het hoofdkwartier zullen bemannen van de internationale vredesmacht ISAF. Duitsland en Nederland nemen op 10 februari gezamenlijk het commando over ISAF over van Turkije.

De internationale vredesmacht ISAF, waaraan in totaal ongeveer 650 Nederlandse militairen zullen deelnemen, is uitsluitend aanwezig in en rond de Afghaanse hoofdstad. De militaire acties van de internationale coalitie tegen overgebleven strijders van de Talibaan en Al-Qaeda, onder de naam Enduring Freedom, staan onder Amerikaanse leiding en concentreren zich in het grensgebied met Pakistan.

De afgelopen tijd doken vaker berichten op over concentraties van zich hergroeperende Talibaan-strijders rond Spin Boldak, zuidoostelijk van Kandahar. Vermoedelijk gaat het daarbij om zo'n tachtig aanhangers van de Afghaanse krijgsheer en ex-premier Gulbuddin Hekmatyar, die met zijn opstelling na de verdrijving van sovjettroepen en de val van de laatste communistische regering in 1992 elk vredesoverleg in Afghanistan torpedeerde. Anders dan de meeste krijgsheren heeft Hekmatyar zich niet verbonden met de huidige overgangsregering van president Karzai, maar de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan juist fel bekritiseerd.

Volgens de Amerikaanse legerwoordvoerder begonnen de gevechten bij Spin Boldak toen soldaten van de special forces gisteren onder vuur werden genomen door Talibaan-strijders. Bij de aanval op de rebellen werden vervolgens bommenwerpers, jachtvliegtuigen en gevechtshelikopters ingezet. Ook Noorse F-16's van het `Europese' detachement in Kirgizië, waaraan ook Nederland deelneemt, hebben bommen afgeworpen, aldus een woordvoerder in Den Haag.