Onderwijs 2

Met het optreden vanaf 1973 van de heer Van Kemenade als minister van O&W begon in ons land de gemiddelde kwaliteit van onderwijsgevenden te verminderen. Werden vóór die tijd juist degenen die goed konden leren leraar, daarna konden vaak ook minder begaafden voor een loopbaan in het onderwijs kiezen. Het geven van onderwijs verloor veel van zijn aantrekkelijkheid. Door het bevorderen van goede werkomstandigheden en een hogere salariëring zou wellicht de glans van het leraarsberoep kunnen terugkeren, maar in plaats daarvan prijzen de woordvoerders van de meeste politieke partijen half of niet opgeleide zogenoemde onderwijs-assistenten aan als oplossing voor de zich voltrekkende ramp in het onderwijs.

De voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, Walter Dresscher, wijst er in deze krant van 21 januari terecht op dat de minder betaalde onderwijs-assistenten als gewone leraren gaan lesgeven op onze scholen. Van Dresscher naar de zestiende-eeuwse Engelse koopman en financier Thomas Gresham is een grote stap. Hij schreef indertijd een brief aan koningin Elizabeth (I) over het probleem dat in Engeland minder goede en betere muntsoorten tegelijk als standaardmunt werden gebruikt. Maar zijn conclusie is up-to-date: `bad money drives out good'.

    • Dr. C.H. Wiedijk
    • Bergen NH