Nederland krijgt paspoort met chip

Demissionair minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) maakt haast met de invoering van een nieuw paspoort met biometrische kenmerken. De VS stellen een dergelijk document vanaf oktober volgend jaar verplicht. Reizigers uit landen zonder visumverplichting voor de VS, zoals Nederland, moeten dan bij aankomst een reisdocument tonen met daarin een chip, waarop kenmerken zijn vastgelegd van een gelaatsscan, een vingerafdruk of een irisscan.

Nederland werkt sinds 1998 aan wetgeving die invoering van een nieuw paspoort met biometrische gegevens mogelijk maakt. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is het de bedoeling dat het nieuwe reisdocument volgend najaar beschikbaar komt. ,,Dat is reeds een lopend traject, de Paspoortwet moet nog worden aangepast.'' Een stuurgroep adviseert de minister nog dit voorjaar over de introductie van het nieuwe paspoort.

Als het nieuwe paspoort volgend jaar oktober niet voorhanden is, moeten reizigers naar Amerika eerst een `biometrisch' visum kopen op het Amerikaanse consulaat. De verplichting van dergelijke reisdocumenten geldt voor alle landen die meedoen met het zogeheten Visa Waver Project. Dat zijn landen waarvan staatsburgers zonder visum naar Amerika kunnen reizen.

Nederland wacht de aanbevelingen af van de International Civil Aviation Organisation over richtlijnen waaraan de biometrische kenmerken moeten voldoen. Die zullen naar verwachting ook worden overgenomen door de Europese Unie voor toekomstige wetgeving over de verstrekking van EU-reisdocumenten.

Nederland krijgt overigens enig respijt als de deadline van volgend jaar oktober niet gehaald wordt. De `Border Security and Visa Entry Reform Act', waarin de verplichting van een biometrisch reisdocument is vastgelegd, biedt de mogelijkheid van uitstel als het betrokken land aannemelijk kan maken dat de voorbereidingen voor invoer van nieuwe paspoorten in een vergevorderd stadium zijn.

Aanscherping van het Amerikaanse toelatingsbeleid is een direct gevolg van de aanslagen van 11 september 2001. Bij ondertekening van de wet, vorig jaar mei, wees president Bush er op dat er jaarlijks 500 miljoen mensen de VS binnen komen. ,,We moeten weten wat onze bezoekers doen en wanneer ze weer vertrekken. Dat is noodzakelijk om ons moederland veiliger te maken.''