Modemobieltje: alleen bellen en sms

Siemens wil in april hippe mobiele telefoons ter grootte van een broche op de markt brengen. Ze zijn alleen geschikt voor bellen en het versturen van korte tekstberichten. Het concern maakte dit gisteren bekend.

Met het `modemobieltje' gaat het Duitse concern lijnrecht in tegen de ontwikkelingen in de telecommarkt. De meeste telecombedrijven investeren juist in geavanceerde mobiele toestellen, met internet- en mailtoepassingen. Hiervoor worden nu dure telecomnetwerken gebouwd die het versturen van foto's, bewegend beeld en geluid mogelijk maken. Veel bedrijven, waaronder KPN, hebben zich zwaar in de schulden gestoken om geavanceerde mobiele telefonie te kunnen aanbieden.

Voor het toestel van Siemens volstaat een `ouderwets' gsm-netwerk. Het concern spreekt van een ,,gewaagde stap'' om de verzadigde markt voor mobiele telefoons nieuw leven in 9te blazen. Het maakt ook geavanceerde mobiele telefoons, maar hoopt met het modemobieltje op een nieuwe afzetmarkt. Voor de nieuwe toestellen heeft Siemens een aparte divisie opgericht, Xelibri, die vier typen gaat aanbieden aan warenhuizen en modezaken in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, China, Hongkong en Singapore. De mobieltjes, zonder kleurenscherm, kosten 200 tot 400 euro. Siemens hoopt dat met name jongeren de mobieltjes zullen gebruiken naast hun gewone mobiele telefoon, bijvoorbeeld als ze uit stappen gaan. Gisteren op de persconferentie werden de toestellen gedragen door fotomodellen.