Minder roze kleurstof in kweekzalm

Veel in winkels verkochte zalm zal z'n roze kleur verliezen. De Europese Commissie wil dat zalmkwekers als het Nederlandse Nutreco minder van het pigment canthaxanthine in diervoeder gebruiken.

Deze kleurstof kan volgens de Commissie bij te grote inname het gezichtsvermogen van consumenten aantasten. Ze baseert zich daarbij op een rapport dat vorig jaar april is gepubliceerd door de Wetenschappelijke Commissie voor Diervoeding van de EU.

Vertegenwoordigers van de vijftien lidstaten van de Europese Unie hebben al ingestemd met het voorstel, waardoor de nieuwe richtlijn per 1 december 2003 kan ingaan. De maatregel geldt ook voor de pluimveesector, waar canthaxanthine in het voer wordt gebruikt om eierdooiers en andere producten een diepere kleur te geven.

,,Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een hoge inname van canthaxanthine tot accumulatie van pigment in het netvlies leidt en zo het gezichtsvermogen aantast'', zei Eurocommissaris David Byrne (Voedselveiligheid, Consumentenzaken) gisteren. Hij onderstreepte dat de maatregel geen invloed heeft op de kwaliteit van de gekweekte zalm. De in het wild levende zalm krijgt z'n roze kleur door een dieet van garnalen.

Volgens de EU-richtlijn gaat de toegelaten hoeveelheid canthaxanthine (E161) in voer voor zalm en slachtkuikens van 80 naar 25 milligram per kilo, voor leghennen komt er een maximum van 8 milligram per kilo voer. Ook geïmporteerd diervoer moet aan deze normen voldoen.

De EU-richtlijn geldt niet voor geïmporteerde zalm of pluimveeproducten. ,,We kunnen derde landen niet opleggen wat ze hun zalmen voeren'', aldus de woordvoerster van Eurocommissaris Byrne in een toelichting. Noorwegen valt wel onder de EU-richtlijn, omdat de EU met dit land aparte overeenkomsten heeft. Verreweg de meeste Europese zalm komt uit Noorwegen en Schotland. Buiten Europa heeft vooral Chili veel zalmkwekerijen.

Volgens het Nederlands Voedingscentrum kan het eten van canthaxanthine inderdaad kristalvorming in het netvlies veroorzaken. Maar de kristallen zijn onschadelijk en tasten het gezichtsvermogen niet aan. Mensen die hun leven lang elke dag drie ons zalm eten blijven onder de laagste dosis waarbij kristalvorming is aangetoond.

Een woordvoerder van het Nederlandse bedrijf Nutreco, de grootste zalmkweker ter wereld, zegt zich geen zorgen te maken voor een `vergrijzing' van de zalm. ,,De kleur verandert amper. De consument merkt er niks van'', zegt hij. Volgens hem verliezen zalmkwekers nu wel iets van de flexibiliteit bij het kleuren van zalm. Behalve canthaxanthine, waarvan het gebruik nu beperkt wordt, gebruiken ze ook nog astaxanthine.