Licht herstel van aandelenkoersen

De beurzen in Europa hebben zich vanochtend licht hersteld van de klappen die ze de afgelopen tien dagen hebben opgelopen. Tegen het middaguur noteerde de AEX-index op de Amsterdamse effectenbeurs 287,35 punten, een winst van 3 punten.

Het herstel werd vanochtend ingeluid door de technologische en financiële fondsen. Het elektronicaconcern Philips en chipmachinefabrikant ASML zagen de koersen met respectievelijk 2,9 en 3,4 procent stijgen. De winstdaling die de Taiwanese chipfabrikant TSMC vanochtend bekendmaakte had een beperkt effect. TSMC, klant van ASML en voor 22 procent in bezit van Philips, moest in het vierde kwartaal een winstdaling van 43 procent incasseren.

Ook de banken en verzekeraars deden het redelijk goed. Gisteren kregen zij nog de hardste klappen. De koers van Aegon steeg met bijna 2 procent tot 11,02 euro, Fortis won 1,4 procent tot 13,94 euro en ING steeg met 1 procent tot 13,79 euro. De drie financiële spelers verloren gisteren 7 tot 8 procent van hun beurswaarde.

Grootste winnaar onder de AEX-fondsen was vanochtend Getronics dat bijna 9 procent aan koers won. De automatiseerder kreeg gisteren van zijn aandeelhouders groen licht om een groot aantal nieuwe aandelen uit te geven, waarmee obligatiehouders moeten worden betaald. De koers van het in nood verkerende bedrijf bedroeg tegen het middaguur 25 cent.

Ook de buitenlandse beurzen toonden enig herstel, hoewel de onzekerheid over een eventueel gewelddadig optreden tegen Irak nog altijd groot is. Gisteren stond de publicatie van de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties centraal, maar eenduidige conclusies kon de belegger daar niet uit trekken. De beurs van Londen noteerde een winst van 0,5 procent, Parijs was 1 procent hoger, net als Frankfurt. Overal toonden de banken en verzekeraars enig herstel.

In Londen werden de financials overvleugeld door ARM, dat met een koersstijging van 7 procent bovenaan stond. De cijfers die de chipmaker voorbeurs bekendmaakte, vielen ondanks een sterke daling van de kwartaalwinst goed.

De effectenbeurs van Tokio leed vandaag wederom verlies. De Nikkei-index daalde met 1 procent tot 8525 punten. Ondanks de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten was er een lichtpuntje te bespeuren in het vele buitenlands kapitaal dat momenteel in Japanse aandelen wordt gestoken.